08/10/2011

La Masia que va canviar la història

2 min

Barcelona.La nova Masia del Barça ja té data d'inauguració. Serà el dijous 20 d'octubre a les vuit del vespre, data que coincideix amb la del 32è aniversari de la posada en funcionament de la primera Masia del club. La creació d'aquest centre de residència per als joves jugadors de les categories inferiors del club, de fet, va ser una data clau en la història del club. Era el 1979, poc després de la final de la Recopa de Basilea.

32 anys després, la Recopa ja no existeix com a competició i el Barça no dóna per bo guanyar títols de segona fila. En aquestes tres dècades el primer equip ha vist com la feina feta en el futbol de formació permetia consolidar un estil de joc, fer arribar nous talents al primer equip i començar a canviar la història guanyant més títols que mai. En 32 anys el Barça ha guanyat 49 títols, molts més dels que va aconseguir en els 50 anteriors. En el període comprès entre el 1929 i el 1979 -és a dir, des de l'any en què es juga per primer cop una temporada de Primera Divisió-, el Barça va guanyar 36 títols.

El futbol base blaugrana va començar a canviar l'estiu del 1972, quan Agustí Montal va fitxar el tècnic dels juvenils del Racing de Santander, Laureano Ruiz, que va rentar la cara al futbol base blaugrana. Ruiz va imposar un nou estil de joc, va fer que tots els equips juguessin d'una manera similar i va treballar de bracet amb homes com Jaume Olivé, coordinador del futbol base des del 1971, i el desaparegut Oriol Tort, que va fer tots els papers de l'auca: tècnic, coordinador, caçador de talents... de tot. De fet, La Masia oficialment s'anomena Centre de Formació Oriol Tort.

La Masia com a tal la va fundar Josep Lluís Núñez el 1979 per donar una residència als joves jugadors que vivien en pisos privats. Des d'aquell 1979, més de 500 jugadors han passat per les cambres de la vella o la nova Masia -on hi ha una nova fornada de més de 60 jugadors-. I en aquests 32 anys, uns 70 han debutat al primer equip. El primer va ser Ángel Pedraza, el 1980.

Avui en dia el Barça es pot permetre el luxe de reunir 11 jugadors del primer equip que s'han format a les categories inferiors -Messi, Iniesta, Cesc, Piqué, Bartra, Busquets, Thiago, Valdés, Pedro, Xavi i Puyol- per fer un reportatge fotogràfic per a la revista oficial del club que servirà per il·lustrar el reportatge del proper número de la revista Barça, corresponent al mes d'octubre.

Ja en funcionament

La nova Masia, de fet, ja fa alguns mesos que està en funcionament, i només faltava la data per a la cerimònia oficial. La nova Masia és un edifici de gairebé 6.000 metres quadrats, amb dos pisos, a Sant Joan Despí. Tots dos edificis tenen una zona per a l'educació dels nois, sales de projecció i totes les comoditats dels nous temps per acollir fins a 83 jugadors. Els jugadors que mantenen viva la flama de La Masia d'abans. La que va canviar la història del club.

stats