14/09/2012

Messi, l'omnipresent

3 min

Els 18 internacionals que van jugar aquests últims partits amb les seves seleccions ja treballen a les ordres de Tito Vilanova. Els últims a tornar van ser els argentins Leo Messi i Javier Mascherano i el xilè Alexis Sánchez, que van ser ahir a la Ciutat Esportiva. El xilè, però, ha tornat amb una petita ruptura a l'adductor de la cuixa esquerra.

Lionel Messi, en canvi, sí que es va poder entrenar, malgrat que va oferir símptomes de cansament durant l'últim partit amb la selecció albiceleste a Lima, on els argentins van empatar 1-1 amb el Perú. Segons la premsa argentina, aquest va ser un dels partits més fluixos del jugador del Barça últimament. "Va estar apagat", deia el Clarín . "Messi, cansat, no va poder amb la defensa peruana", afegia l' Olé . I ben cert és que Messi paga ara l'esforç fet durant unes primeres setmanes de temporada molt exigents. Messi ha jugat set partits oficials des de la primera jornada de Lliga. Els dos de la Supercopa contra el Madrid, tres de Lliga i dos més de classificació per al Mundial. A més, ha jugat un amistós amb la selecció contra l'alemanya. I en tots aquests partits, ha jugat absolutament tots els minuts.

Messi ja fa dues temporades que és el futbolista del Barça amb més partits jugats. La temporada 2009/10 va deixar de jugar només sis partits oficials. La temporada 2010/11 en van ser només quatre. L'últim cop que Messi no va jugar ni un minut amb el Barça va ser al març, quan va veure des de la graderia un triomf en Lliga contra l'Sporting, ja que estava sancionat. Des de llavors ho ha jugat absolutament tot en competicions oficials a les ordres de Tito Vilanova, que afronta el repte de gestionar l'emotivitat d'un jugador que vol jugar sempre. Però Messi ja va donar símptomes de cansament contra el Madrid i el València, i amb la selecció ha passat el mateix. Getafe, doncs, apareixia al calendari com una bona oportunitat per donar descans al jugador de Rosario, tal com va fer ara fa tres anys Pep Guardiola. Llavors, però, el Getafe es va posar al davant en el marcador, Messi va entrar al terreny de joc i el Barça va aixecar el partit.

Messi només haurà fet un entrenament amb normalitat d'ençà que va deixar terres peruanes. Ahir va arribar a l'aeroport del Prat, on va agafar un cotxe que el va portar directament per fer una sessió d'entrenaments destinada a recuperar-se del llarg viatge. Avui sí que s'entrenarà amb els seus companys i Vilanova decidirà demà si juga a l'estadi del sud de Madrid.

Un dels problemes amb Messi és que l'associació de futbol argentina firma contractes per jugar amistosos en què s'inclou que Messi ha de jugar tots o bona part dels partits, com va passar la temporada passada en un viatge a l'Índia i Bangla Desh. Aquesta temporada Alejandro Sabella l'ha fet jugar els 90 minuts del partit amistós a Alemanya i els 180 dels dos duels de classificació per al Mundial. Un total de 7 partits oficials i 732 minuts, una xifra superior a tots els jugadors de Primera Divisió. Qui més s'hi ha acostat és el jugador de l'Athletic Club de Bilbao Óscar de Marcos, que ha jugat fins ara 685 minuts oficials. La xifra s'explica per la presència de l'Athletic en dues fases prèvies de l'Europa League. I Marcelo Bielsa, tècnic dels bascos, ha fet jugar De Marcos tots els minuts dels tres duels de Lliga i tres d'Europa. En l'últim, a Hèlsinki, De Marcos va jugar 45 minuts.

Suplent ara fa un any

La temporada passada, Messi va ser suplent en un sol partit de Lliga, el jugat a Anoeta contra la Reial Societat que va acabar amb empat (2-2). Llavors, Messi tornava precisament d'un partit internacional i les dates eren semblants -el matx es va jugar el 10 de setembre-. Després del gol de l'empat dels locals, Guardiola el va fer entrar al terreny de joc, on veuria una de les targetes que el van deixar mesos més tard fora del duel contra l'Sporting. La temporada passada Guardiola també va donar descans al seu millor jugador en tres partits que va considerar que es podien guanyar sense ell: dos de Copa contra l'Hospitalet i un de la Lliga de Campions amb el BATE Borissov. En total, tots els partits excepte quatre amb un total de 5.454 minuts jugats entre duels oficials i amistosos. Valdés, el segon home més utilitzat, en va jugar 4.798.

El partit, doncs, podria ser l'escollit per donar descans a Messi, tal com es va fer fa un any. Les baixes d'Iniesta i Alexis, però, no ajuden gaire el tècnic català, que fins ara ha fet jugar tots els minuts oficials al seu millor jugador. Un geni a qui l'any passat ja es van fer diferents proves per estudiar-ne el cansament després de duels internacionals amb la selecció, tant al setembre com a l'octubre. Estudis que demostren que Messi està fort, malgrat que de tant en tant necessita parar. Tot i haver fet la pretemporada més completa des de fa quatre anys, Messi està una mica cansat. I, tanmateix, no deixa de marcar gols.