OLIMPISME
Misc 08/10/2018

Llum verda a uns Jocs Olímpics al Pirineu

El COI valora positivament la candidatura catalana per als Jocs d'Hivern del 2030

i
Toni Padilla
4 min
El COI farà oficial la candidatura Pirineus-Barcelona als Jocs d'hivern del 2026 aquest proper octubre

BarcelonaLa candidatura catalana per organitzar uns Jocs Olímpics d’Hivern ja és una realitat. El Comitè Olímpic Internacional (COI) va donar llum verda a la proposta ‘Pirineus-Barcelona 2030’, entregant a la delegació catalana present a la reunió executiva del COI de Buenos Aires un informe que valora de manera molt positiva el projecte, que aspira a convertir Barcelona en la segona ciutat darrere de Pequín a ser seu tant d’uns Jocs d’Estiu com uns Jocs d’Hivern.

En aquest informe, firmat pel consultor suís del COI Gilbert Felli, antic director executiu dels Jocs Olímpics, es destaca el potencial d’una candidatura que s’adapta als nous criteris de sostenibilitat que ha marcat el COI. Aquests criteris han canviat en els últims anys i ara el COI busca Jocs Olímpics “que gastin menys diners, amb menys obres faraòniques i que facin inversions amb sentit per deixar estructures al territori”, segons explicava fa uns dies el secretari general de l’Esport de la Generalitat, Gerard Figueras. La candidatura catalana, de fet, proposa que algunes proves d’aquests possibles Jocs, com les de 'bobsleigh', es facin a Suïssa o França en instal·lacions que ja existeixen, per evitar fer obres cares d’un esport sense tradició a Catalunya. Segons el vicepresident del Comitè Olímpic Internacional, Joan Antoni Samaranch Jr, “el COI no acceptarà cap proposta que no suposi un benefici per als organitzadors”. El COI destinarà 900 milions d’euros al projecte que sigui escollit per organitzar uns Jocs d’Hivern, ja siguin els del 2026 o els del 2030.

Aquesta és la primera vegada que el CIO emet un informe que reconeix la possibilitat que els Pirineus i Barcelona estiguin en condicions d’acollir uns Jocs d’Hivern. De fet, l’informe arriba quan encara no s’ha obert el procés per presentar oficialment candidatures per al 2030, però el COI va encoratjar la candidatura catalana a seguir treballant després de "veure que es donen les condicions”, segons el mateix Samaranch. Des del COI s’ha vist amb preocupació com en els últims anys moltes ciutats descartaven organitzar uns Jocs, motiu pel qual ha canviat les normes per organitzar els Jocs: facilitant que ara siguin regions, en aquest cas els Pirineus, les protagonistes, i exigint propostes sostenibles a nivell econòmic.

El pròxim pas serà elaborar un informe tècnic durant el trimestre vinent per presentar “una candidatura operativa” del projecte Pirineus-Barcelona. “Hem pogut comunicar a Barcelona i als Pirineus que el resultat d’aquests tècnics, que en saben molt d’això, és molt positiu”, va admetre Joan Antoni Samaranch júnior, que, juntament amb el director general adjunt del Comitè Olímpic, el també català Pere Miró, va reunir-se amb una delegació liderada per Gerard Figueras i el president del Comitè Olímpic Espanyol, Alejandro Blanco. “Tenim llum verda per seguir treballant. L’informe reflecteix que és possible fer uns Jocs d’Hivern entre els Pirineus i Barcelona”, deia Figueras, que recordava: “No estem parlant de fer noves infraestructures milionàries amb dubtosa utilitat una vegada hagin finalitzat els Jocs. Ara estem en un procés de diàleg amb el COI. Hem de fer uns Jocs que s’adaptin al territori i no al revés. Cal fugir de la idea de fer una inversió gran en infraestructures que després no es faran servir, sinó fer uns Jocs que deixin un llegat en forma de cultura esportiva i de situar els Pirineus al món com un territori d’esports de muntanya”. Segons Figueras, per al COI “ha sigut una sorpresa positiva la nostra proposta, ja que des de l’òptica europea no es tenia tan present la possibilitat de fer uns Jocs d’Hivern al Pirineu”.

A Buenos Aires cap altra regió interessada en els Jocs del 2030 va reunir-se amb el COI, ja que els possibles rivals d’una candidatura catalana encara no han fet aquesta petició. Sapporo, al Japó, seria una ciutat interessada en uns Jocs del 2030 per als quals també s’espera una proposta del Comitè Olímpic dels Estats Units. Figueras no va amagar la satisfacció, tot i admetre que el procés polític que viu Catalunya pot convertir-se en un obstacle que acabi allunyant els Jocs del Pirineu i Barcelona. “Ara cal que la unitat esportiva la puguem traslladar al nivell dels governs. Hem de trobar complicitats al voltant del projecte esportiu, però a ningú se li escapa que és un projecte que va molt més enllà de l’esport”, va explicar Figueras. L’informe elaborat per Gilbert Felli assegura que des del punt de vista tècnic és possible organitzar uns Jocs d’Hivern entre Barcelona, que seria seu dels esports sobre gel, en pavellons, i els Pirineus, seu dels esports de neu. Felli va fer una visita tècnica durant tres dies aquest mes de setembre.

A l’abril la mesa de treball per a una Candidatura Olímpica d’Hivern Pirineus-Barcelona va decidir continuar treballant amb l’horitzó de la cita del 2030, la seu de la qual s’elegirà el 2023. “És un projecte que ve de lluny. La primera entrevista la vaig tenir amb l’alcalde Hereu i després amb Trias”, va recordar el president del Comitè Olímpic Espanyol, Alejandro Blanco, en referència al naixement d’aquest projecte, liderat llavors per un Ajuntament de Barcelona que va descartar seguir endavant amb Ada Colau ja al poder. Colau, però, va obrir la porta a donar suport al projecte si el liderava la Generalitat i no significava fer grans inversions, com s’ha plantejat ara.

A Buenos Aires també s’ha donat llum verda a les candidates per als Jocs d’Hivern del 2026: Calgary (Canadà), Milà i la pista de Cortina d’Ampezzo (Itàlia), i Estocolm (Suècia). Les candidatures italiana i sueca, però, viuen amb cert neguit per culpa dels debats polítics interns que els podrien tombar la proposta, fet que portaria el COI a valorar altres seus que poguessin estar a punt per al 2026 si calgués. I la candidatura catalana podria arribar a ser una.

stats