02/04/2013

El PSG desafia la 'grandeur' futbolística Del Barça

4 min
EL TOC DEL TÈCNIC 
 Tito Vilanova va dirigir la sessió d'entrenament d'ahir del Barça al Parc dels Prínceps.

Enviat Especial A ParísFacis el que facis, sempre acabes tornant a París. El Barça torna al Parc dels Prínceps per jugar-hi un partit oficial per primer cop des de l'any 1995, en un retorn que no deixa de ser una etapa complicada en el camí cap a Wembley. Convertit en un fenomen de masses, en un equip admirat que marca tota una època, el Barça va ser rebut per centenars d'aficionats i avui omplirà de gom a gom aquest estadi del sud-oest de París. París, una ciutat que sempre vol veure en directe els millors artistes, s'atura per rebre un Barça ple de dubtes per culpa de les lesions d'alguns jugadors claus.

"El Barça és probablement el millor equip de la història", admetia sense cap mena de problema Zlatan Ibrahimovic en la prèvia del partit. El PSG ha passat en dos anys de trobar-se prop de fer fallida econòmica a poder fitxar jugadors com el suec o David Beckham, a liderar la lliga francesa i a arribar als quarts de final de la Champions. Amb la butxaca plena, el PSG connecta amb el caràcter de la seva ciutat: pensa amb ambició, gasta diners i mira de manera desafiant la resta dels clubs de la lliga. De fet, no és un club gaire estimat per la resta de francesos, cosa que ja agrada als aficionats d'un PSG que viurà avui la seva nit més important des de l'arribada dels diners de Qatar. A Europa, el PSG no és el favorit davant equips com el Barça. L'equip de Tito Vilanova arriba a París amb la condició de favorit, com han recordat els periodistes francesos, que fa poc van veure com Espanya, amb un equip ple de jugadors del Barça, derrotava França al nord de París, a l'Stade de France. El PSG es mira el Barça i li agradaria ser com ell. Però encara ho ha de demostrar, com admetia el mateix Ibrahimovic en la roda de premsa prèvia al partit d'aquesta nit.

Jordi Alba, a punt

Després de l'ensurt contra el Milan, el Barça se sent més segur d'ell mateix malgrat que defuig la condició de favorit. "Els precedents i la història no serveixen de res quan comença el partit. Cal demostrar que ets millor a la gespa", va dir ahir David Villa. Tito Vilanova ha tornat, i ahir va tenir els seus jugadors sobre la gespa durant tres minuts durant els quals els va parlar, en un diàleg balsàmic que escenifica el seu retorn a la dinàmica del primer equip. Vilanova no vol cap mena de relaxació ni repetir l'actuació de San Siro.

I per fer-ho necessita saber si pot disposar de Xavi Hernández i Jordi Alba, dos homes que en principi podran jugar després de recuperar-se de les lesions sofertes amb la selecció espanyola. Un dels grans dubtes és veure si Vilanova aposta per Tello, després de la gran actuació de l'extrem de Sabadell al camp del Celta de Vigo. El vallesà sembla que té opcions de ser company de ball en atac de Lionel Messi, i també David Villa. Alexis Sánchez i Cesc Fàbregas, en canvi, després del seu partit de Vigo podrien començar el partit a la banqueta. Amb Xavi recuperat, Vilanova disposa de diverses opcions al mig del camp i en atac, però en defensa l'escenari és ben diferent: hi ha pocs efectius i Javier Mascherano corre el risc de no poder jugar la tornada si veu una groga. Sota els pals, Valdés torna a una ciutat on sol jugar bé. Va demostrar-ho a la final de la Champions del 2006, contra l'Arsenal, i ho va tornar a fer fa pocs dies contra la selecció francesa.

Malgrat que el partit de Vigo no va ser el millor, el Barça pensa en positiu. El retorn de Vilanova i Abidal ha carregat les piles dels jugadors i tot es mira des d'un prisma diferent des de la golejada contra el Milan. El cos tècnic, però, sap que caldrà oferir la millor versió contra un rival que semblava desaparegut de la primer línia mediàtica europea però que ha tornat amb força.

Un PSG amb talent

Al Barça el dubte és saber qui són els protagonistes, però no pas l'estil. El PSG, en canvi, dubta sobre com jugar contra un Barça que tindrà el control de la pilota. Ancelotti, un entrenador pragmàtic, domina els partits de la lliga francesa però molts cops renuncia a lluitar per la pilota a la Champions, en què aposta per atacs ràpids i letals. Amb Ibrahimovic a punt per jugar després de veure com li rebaixaven la sensació, el PSG segurament apostarà per un 4-4-2 amb Zlatan Ibrahimovic com a far per obrir espais per a la velocitat de Lavezzi i les genialitats en banda de Lucas Moura. És baixa Motta, que igualment sol ser el suplent de Matuidi, un home amb un físic prodigiós. Hi haurà un altre exjugador del Barça, Maxwell, al lateral.

Amb totes les entrades venudes, el PSG-Barça simbolitza el duel entre un equip i un altre que voldria ser com ell. I, per un cop, són els parisencs els que voldrien ser com els catalans. No sol passar.

stats