Misc 23/12/2013

El cor de Pedro canvia la cara del Barça a Getafe

L'equip, que perdia 2-0 al minut 12, goleja i tanca l'any al capdamunt de la classificació

Toni Padilla
3 min

Getafe (enviat especial)El Barça tanca l'any 2013 tal com el va començar, al capdamunt de la classificació. Gerardo Martino fa camí administrant el llegat dels últims anys i, de moment, se'n va de vacances amb un dels objectius complerts: ser líder per Nadal havent millorat en el joc. En total el Barça ja fa 55 setmanes que lidera la classificació, però en algun moment va semblar que aquesta ratxa es trencaria a Getafe per culpa d'un inici de partit horrible d'un líder que encara no aconsegueix ser constant durant els 90 minuts.

El Barça va passar de jugar amb foc i d'oferir una imatge molt pobra a gaudir sobre la gespa amb un control total del matx durant la segona part. Convertit en un equip bipolar amb la capacitat per fer-se fort davant les adversitats, el Barça va saber girar el partit com un mitjó, i va passar del 2-0 en contra als 12 minuts a una golejada marcada pel gran partit de Pedro. Sense Messi i Neymar, el canari es va convertir en l'heroi gràcies a tres gols en tot just nou minuts per capgirar el marcador abans del descans. Uns gols clau per arribar a les festes de Nadal com a líder, en un partit en què el Barça va sintetitzar, en pocs minuts, tot el que ha viscut últimament: un equip que guanya però que no acaba de crear consens.

Getafe, amb el seu estadi fred, mig buit, era l'escenari ideal per patir una ensopegada. El barcelonisme s'ha passat els últims dies patint per afers extraesportius, i sense Messi, Neymar, Valdés i Xavi ja perdia 2-0 per culpa de dues errades al minut 12. I això que hi havia molt en joc, ja que l'Atlètic havia guanyat i havia aconseguit, així, gaudir del lideratge durant unes hores. Al Barça li calia guanyar per arribar a les 55 setmanes consecutives liderant la classificació, però en alguns moments es va veure una de les pitjors versions de l'equip, a l'altura de les derrotes d'Amsterdam i Bilbao. L'inici de partit va ser impropi d'un líder, amb errades en la sortida de pilota i en les marques en defensa que no es poden justificar ni pel mal estat de la gespa. Primer van fallar Busquets i Cesc en la sortida de la pilota, i Escudero va trobar un passadís per fer l'1-0. Després Busquets va fallar en defensar un córner en una errada simbòlica: quan pateix Busquets, pateix l'equip.

Martino havia apostat per Sergi Roberto de sortida perquè formés tàndem amb Iniesta al centre del camp. Sergi Roberto va començar nerviós però de mica en mica va fer un pas endavant i va donar joc al trident ofensiu, formant per Alexis, Cesc i Pedro. Els homes d'atac, però, no van entrar en joc fins després del segon gol local. El Barça va necessitar picar-se els dits per despertar-se. Després, va ser una piconadora.

El Barça, que també va protestar decisions d'Undiano Mallenco com un fora de joc en una jugada de Pedro o un possible penal del Getafe, va passar de veure com la seva defensa, titular no fa gaire, patia de valent, a cruspir-se els rivals. Contra les cordes, l'equip va trobar la força per refer-se, pressionant més i tornant a la llum després d'un pilota lluitada per Alexis amb què Pedro va fer el primer dels seus tres gols en tot just nou minuts. Crescut, Pedro va ser l'estilet que va fer que ningú parlés de Messi i Neymar, i va canviar la cara de l'equip i el guió del matx: del 2-0 al 2-3 en un tres i no res.

A la segona part el Barça va controlar el ritme del matx amb Iniesta en el rol de líder. Quan Cesc, al minut 68, va fer el 2-4 en fora de joc, el Getafe va quedar tocat i va perdre els papers. L'equip local va cometre faltes molt dures i un penal, al minut 71, que Cesc va voler xutar (2-5). El Barça tanca l'any tal com volia Martino, liderant la classificació, millorant les sensacions i conscient que després de Nadal tornen jugadors clau com Valdés i Xavi. L'equip, malgrat l'ensurt, va fer els deures, i va evitar així que la pèrdua del lideratge fos un altre problema després d'uns dies estranys.