01/08/2012

Phelps esdevé una llegenda

3 min
15 MEDALLES COM AQUESTA Michael Phelps va guanyar el primer or de Londres en els 4x200 lliures amb els Estats Units.

"Michael Phelps seria el millor fins i tot si saltés a la piscina amb un abric de pells", comentava Mark Spitz abans d'uns Jocs Olímpics de Londres que han entronitzat Phelps com el millor esportista de la història olímpica. Ara fa quatre anys, el tauró de Baltimore va superar un rècord que semblava impossible de batre: guanyar encara més medalles d'or que Mark Spitz en uns Jocs. El nedador de Califòrnia en va guanyar set a Munic el 1972. Però a Pequín, Phelps es va fer la fotografia amb vuit medalles d'or penjant del coll. Quatre anys més tard, el nedador de Baltimore ha batut un altre rècord que semblava intocable: el de la gimnasta soviètica Larissa Latynina, fins ahir l'esportista amb més medalles de la història de tot l'olimpisme: 18. Phelps ja en té 19.

Ahir el nord-americà, que encara pot guanyar dues medalles més a Londres (en els 100 papallona i els 200 estils), va presentar candidatura per ser considerat el millor esportista de tots els temps. Les 19 medalles són una fita titànica, pròpia d'herois homèrics, però que 15 siguin d'or encara dóna més mèrit a un nedador que amb 27 anys ja sembla un veterà. De fet, amb 15 anys ja havia debutat en uns Jocs Olímpics i amb 16 ja guanyava mundials a Fukuoka. Convertit en un jove capturat per la seva fama, Phelps ha tancat un període dur de quatre anys amb un rècord històric. Un final feliç.

Durant els últims quatre anys Phelps ha coquetejat amb la possibilitat de retirar-se, especialment després de ser enxampat fumant marihuana en una festa. "Des dels 14 que visc en una piscina. Necessitava fer coses que altres joves han fet i jo no. Ara ja sé que és una tonteria", va justificar-se llavors. Oficialment, Phelps abandonarà l'esport de primer nivell després de fer història a Londres, però el mateix Mark Spitz no el creu. "Amb el talent que té pot arribar als Jocs de Rio amb 31 anys i guanyar medalles", comenta sobre un Phelps que s'ha entrenat molt menys que els seus rivals durant aquests últims quatre anys.

De fet, Phelps no és el mateix de Pequín, quan era un rei Mides que convertia en or tot el que tocava. A Londres ha acabat els 400 estils quart i s'ha penjat dues plates i un sol or. Uns resultats que serien èxits per a tothom però que es converteixen en dards acusadors quan es parla del millor nedador de tots els temps. Un nedador que ahir va passar del purgatori al cel en tot just 70 minuts.

Una plata amb regust amarg

En una nova jornada per emmarcar al centre aquàtic de Londres, Michael Phelps va igualar el rècord de 18 medalles d'aquella elegant gimnasta russa. Però va ser una medalla d'ulls tristos, ja que un jove sud-africà va posar-li bastons a les rodes. En la prova en què Phelps sempre s'ha mostrat més fort, els 200 papallona, el de Baltimore va veure com uns últims 20 metres horribles es convertien en un petit infern. Després de dominar, Phelps no va aguantar l'atac del jove de Durban i amb una arribada sense esma va perdre l'or. Phelps no perdia cap gran final dels 200 papallona des del 2001, i ahir es va veure condemnat al segon calaix del podi en una prova en què ha batut vuit cops el rècord del món. "No m'ho puc creure. Fa poc tenia fotografies de Phelps sobre el llit i ara l'he guanyat. Fa quatre anys el mirava als Jocs per la tele. Vaig començar a fer papallona per culpa seva i ara ell em felicita", va dir ahir LeClos.

Phelps acabava de sumar la seva primera medalla de plata individual en uns Jocs i igualava el rècord de Latynina. Però tot just una hora després ja tornava a ser a la piscina per penjar-se la medalla del rècord en els 4x200 estils. Després de veure com aquest nou prodigi de la natació anomenat Yannick Agnel donava l'or als francesos en el 4x100, els nord-americans no es podien permetre una nova desfeta. I Phelps, valent, va demanar ser l'últim relleu. L'estratègia era clara: deixar que el nedador de Baltimore defensés contra Agnel l'avantatge que li donarien els seus companys. I amb 3 segons i 88 dècimes de coixí sobre els francesos en l'inici del seu relleu, Phelps no va fallar i va pujar al podi acompanyat de Dywer Conor, Ricky Berent i un Ryan Lochte que ja ha guanyat dos ors a Londres. Darrere, els francesos d'Agnel i els xinesos de Sun van retre homenatge a un Phelps que el 2008 resumia així la seva vida: "He fet realitat els meus somnis, però també he viscut un infern. Paparazzis a la porta perseguint la meva família, la pressió de no poder fallar. No sé quan em retiraré. A la piscina m'hi sento bé. És casa meva". Una casa on Phelps ha escrit una llegenda en què el talent no ho és tot, com admet LeClos. "Al futbol, si ets suplent, entres al camp i fas un gol, ets l'heroi. A la natació no passa. Cal donar-ho tot". Phelps ha donat una vida a la natació I la natació l'ha convertit en un geni immortal.

stats