04/08/2012

Phelps eleva el llistó, guanya un nou or i s'acomiada avui dels Jocs

2 min
Michael Phelps durant la seva última cursa individual com a nedador olímpic. Com es podia esperar, es va acomiadar amb un triomf.

El príncep Guillem i la seva dona, la duquessa de Cambridge, van posar-se drets per fer els honors als reis d'aquests Jocs Olímpics. A l'espera del que passi a l'estadi olímpic amb Usain Bolt, tots els llorers són per a dos nord-americans que han nascut per nedar. Michael Phelps va sumar als 100 papallona la seva dissetena medalla d'or olímpica -21 en total- i la jove Missy Franklin, amb només 17 anys, va batre el rècord del món dels 200 esquena. La nedadora de Colorado ja acumula tres medalles d'or i un bronze a Londres.

Amb Ryan Lochte ja formant part del passat -no participarà en l'última jornada de la natació, avui-, Phelps va combatre contra si mateix, com sol fer. És ben cert que un munt de nedadors han intentat desafiar en duel la Bala de Baltimore, però molts cops la motivació del nord-americà no són persones. Ahir, per exemple, va sortir a la piscina encaparrat a no fallar als 100 papallona perquè ara fa quatre anys va ser l'única de les vuit proves que va guanyar en què no va batre el rècord del món. A més, era l'última cursa individual de Michael Phelps en uns Jocs Olímpics, ja que teòricament es retira després de Londres i avui dissabte només participa en els relleus 4x100 estils, on pot caure la seva 22a medalla. Si els nord-americans s'imposen, ja en tindria 19 d'or. Una autèntica bogeria.

El seu inici de cursa, però, no va ser gaire bo, i després dels primers 50 metres ocupava sorprenentment la setena posició. Després del viratge, però, Phelps ja va emergir en la cinquena posició. Pocs nedadors tenen la capacitat de girar i nedar per sota l'aigua amb tanta elegància i durant tant de temps. Molts treuen el cap abans per administrar l'aire, però Phelps sembla nascut per a la natació i va superar els sis nedadors que tenia al davant amb una facilitat escandalosa. El serbi Milorad Cavic, l'home que gairebé el va derrotar ara fa quatre anys, va enfonsar-se i va acabar quart. Darrere de Phelps van acabar compartint la plata el rus Korotyshikin i el jove sud-africà Chad LeClos, botxí de Phelps als 200 papallona. Avui, a la final dels 4x100 estils, Phelps s'acomiadarà dels Jocs Olímpics. I pocs dubten que ho farà amb una última medalla.

L'hora de Missy Franklin

Si els Estats Units ja s'acomiaden de Phelps, també donen la benvinguda a Missy Franklin, que ha estat a l'altura del que s'esperava d'ella amb quatre medalles, tres de les quals són d'or. Ahir va batre el rècord mundial dels 200 esquena liderant la prova en tot moment, amb una autoritat increïble. Al final es va imposar amb una marca de 2 minuts, 4 segons i 6 centèsimes per davant de la russa Anastasia Zueva i la nord-americana Elizabeth Beisel, que ha acabat tercera.

La festa nord-americana la va tancar la jove de 15 anys Katie Ledecky als 800 lliure. Una medalla inesperada però metafòrica: la natació nord-americana té futur.

stats