BARÇA

Pini Zahavi, l’home que tanca operacions impossibles a l’ombra

El representant israelià treballa a les ordres de Neymar

Pini Zahavi ni recorda els hotels de luxe on ha dormit. Des de fa molts anys, aquest agent israelià que va ser present ahir a la reunió entre el PSG i el Barça per Neymar va acceptar un estil de vida en què passa més hores a les sales vip dels aeroports que no pas a casa. Abans que el portuguès Jorge Mendes es convertís en el representant de futbolistes més famós, Pini Zahavi ja era rebut a tots els estadis d’Europa. I ho fa amb un perfil més discret, en què ha passat de representar els jugadors a tancar operacions fent d’enllaç. “Jo només poso d’acord persones”, ha explicat més d’un cop. Quan un futbolista vol deixar un club o un equip intenta un fitxatge impossible, ell apareix en acció. I molts cops se’n surt, cobrant de passada comissions com els 10,7 milions d’euros que va percebre per portar Neymar del Barça al PSG. Ara l’israelià sap que es tornarà a omplir les butxaques si el brasiler fa el mateix viatge de tornada.

Nascut a Ness Ziona el 1943, quan la zona de l’actual Estat d’Israel era un protectorat britànic, va ser periodista esportiu en una època, els anys 60, en què el futbol va començar a brillar a Israel. Zahavi va deixar els estudis per ser periodista i va poder cobrir el Mundial del 1974, en què va intuir, després de visitar la seu d’Adidas, que el futbol movia més diners que no pas la premsa, i va deixar de ser el corresponsal de diaris com el Hadashot Hasport o el Hadashot. A finals dels anys 70 va començar a portar els negocis de jugadors del seu país. El 1979 va donar el cop per primera vegada, quan va vendre el defensa del Maccabi Tel Aviv Avi Cohen al Liverpool a canvi de 200.000 lliures. Cohen no va triomfar, però Zahavi va fer contactes a Anglaterra que va utilitzar per fer rics jugadors anglesos a canvi de jugar amistosos a Israel. De mica en mica, va traslladar els seus negocis a Europa, on es faria ric al descobrir el defensa Rio Ferdinand abans que els agents anglesos i portar-lo al Manchester United.

El 2002 va ser l’enllaç que va utilitzar Roman Abramóvitx per comprar el Chelsea, operació que va marcar per sempre més la seva carrera. A partir d’aquí, s’ha convertit en un especialista en fer d’enllaç en negociacions complicades, treballant a sou dels Neymar, entre d’altres.