10/06/2012

Quan Salvador Dalí va fitxar pel Barça

4 min
Quan Salvador Dalí va fitxar 
 Pel Barça

Ara fa una setmana la seu itinerant de la junta directiva del Barça va ser Figueres. Un dels actes de l'agenda de Sandro Rosell i els seus companys va ser visitar el Museu Dalí, un moment que el president del club va aprofitar per fer un petit discurs recordant el barcelonisme de Dalí i la seva participació en els actes del 75è aniversari del club, el 1974. "Dalí era culer i va col·laborar amb nosaltres durant el 75è aniversari del club. Va fer un gravat que tenim al Camp Nou. Com que era un crac, Dalí també era del Barça", va comentar Rosell davant dels presents.

Les paraules de Rosell van generar certa confusió, ja que l'obra més recordada d'aquell 75è aniversari és el cartell que va fer per al club un altre català universal, el pintor Joan Miró. Però la col·laboració de Dalí i el Barça és ben certa. El problema és que no és gaire recordada.

L'octubre del 1974 Armand Carabén, l'home clau en el fitxatge de Johan Cruyff, va reunir-se amb el pintor empordanès per signar un contracte que comprometia Dalí a fer un gravat en honor dels 75 anys de vida del Barça. La cita va ser en un hotel cèntric de Barcelona i les cròniques recorden com el geni de Figueres va demostrar el seu particular humor quan el representant del Barça va fer tard. "El senyor Carabén... encara ve o no ve?", va etzibar als periodistes.

L'històric fotògraf Horacio Seguí va immortalitzar el moment de la firma del contracte amb una imatge que va publicar la revista Barça a principis de novembre del 1974 i que el diari ARA recupera gràcies al servei de documentació del Barça. El club va aprofitar aquell 75è aniversari per editar unes carpetes artístiques en què el gravat de Dalí estava acompanyat d'altres obres d'artistes catalans de renom, com l'escultor Xavier Corberó, el ceramista Josep Artigas o Francesc Artigau. Se'n van fer 300 carpetes i es van vendre a 40.000 pessetes, perquè es tractava d'originals d'artistes importants. Les xifres del contracte no van arribar a la llum pública. Però Dalí es va embutxacar una bona xifra, això segur.

Aquell 1974 el Barça va treballar molt perquè els actes de l'aniversari fossin tota una festa. Cruyff havia retornat la il·lusió a un club que pocs mesos abans havia viscut el famós 0-5 al Bernabéu. I un dels noms claus per fitxar aquell holandès també va ser clau en el fitxatge dels millors artistes de l'època. Carabén, el directiu Joan Granados i el director general Jaume Rosell -pare de Sandro Rosell- van fer que els actes dels 75 anys fossin una mostra del pes del Barça en la societat catalana, portant els millors artistes de l'època al Camp Nou. El club, presidit per Agustí Montal, va rebre la col·laboració de Joan Miró, Salvador Dalí, Antoni Tàpies, Joan Fuster, Pere Calders i Tísner. Tots van aportar el seu gra de sorra en forma d'obra artística o literària. De fet, amb motiu d'aquest aniversari Josep Maria Espinàs i Jaume Picas van escriure un cant que va musicar Manuel Valls i es convertiria en l'himne oficial del Club, el Cant del Barça .

Un culer des de menut

Així doncs, Dalí va unir el seu art amb el Barça el 1974. Ara bé, el club blaugrana ja havia entrat a la vida del geni empordanès abans. Concretament, el 1927. La família Dalí solia rebre gent de bona casa i artistes els mesos d'estiu. Aquell 1927, en alguns dels sopars a la casa familiar d'Es Llané de Cadaqués, la família va poder gaudir de la presència de Lorca, el guitarrista Regino Sainz de la Maza i els jugadors del Barça Samitier, Piera i Sagi-Barba, autèntics herois esportius de l'època. Segons va recordar anys més tard la germana del pintor, Anna Maria, molts dies s'hi afegien el llavors entrenador del Barça Romà Forns i la seva filla, a qui Dalí anomenavala Picasso perquè li veia unes "faccions molt fortes i picassianes". Eren dies d'estiu en què es jugaven partits a la platja, en què es xerrava d'art, cinema i futbol, i en què Dalí se sentia ben còmode, ja que de jove era bastant aficionat al futbol, un esport que havia practicat sense gaire fortuna al pati de l'escola La Salle de Figueres.

Al llarg de la seva carrera, Salvador Dalí va col·laborar amb el Barça, però també amb el Sant Andreu, per al qual va fer una obra en un moment en què el club patia per falta de diners. Era el 1977 i Salvador Dalí va acceptar fer un quadre anomenat Gol que va ser subhastat públicament per ajudar la malmesa economia del club del Narcís Sala.

Però Dalí no va oblidar el club de la seva terra. El 1986 els periodistes Xavier Jiménez i Josep Playà van rescatar a la Revista de Girona dos quadres que Dalí va fer del seu company d'escola Jaume Miravitlles vestit amb l'uniforme de la Unió Esportiva Figueres, de la qual era jugador. Aquell mateix 1986 el Figueres va estrenar el seu nou estadi, el Municipal de Vilatenim, i el cartell del matx d'inauguració entre el Barça i el Figueres es va fer basant-se en el quadre de l'artista Els atletes còsmics .

Tres anys més tard, el 1989, Figueres i Catalunya ploraven la mort del seu geni més universal.

stats