04/02/2013

Seydou Keita, l'home que dóna esperança als malians

3 min
Als 33 anys, Seydou Keita lidera la selecció de Mali, que, per segon cop consecutiu, jugarà les semifinals de la Copa d'Àfrica.

BARCELONADimecres la selecció de Mali jugarà les semifinals de la Copa d'Àfrica contra Nigèria buscant classificar-se per a la final del torneig per primer cop des del 1972. Després de derrotar als quarts de final els amfitrions sud-africans als penals, els malians somien a aconseguir un títol que no han aixecat mai, liderats pel veterà Seydou Keita, que, amb 33 anys, està jugant un gran torneig.

El mateix dia en què Mali es classificava per a les semifinals el president francès, François Hollande, visitava la ciutat de Tombouctou, la ciutat que fins dilluns passat estava en mans de les guerrilles islamistes. Mali fa anys que viu un llarg conflicte que s'ha mediatitzat amb la intervenció internacional dels últims dies liderada per una França que sempre ha tingut interessos en aquest estat difícil de mantenir unit. El futbol, de fet, s'ha convertit en un dels pocs elements de cohesió. Ja fa un any que la selecció de Mali es va classificar per a les semifinals del torneig i Seydou Keita va plorar demanant la pau per a la seva gent. El 2012 l'exèrcit havia protagonitzat un cop d'estat a Bamako, els islamistes es feien forts i els tuaregs lluitaven per ser independents. Un any després la situació encara és pitjor i, una altra vegada, el que va ser jugador del Barça s'ha convertit en un dels noms de moda gràcies als seus èxits esportius i missatges per aconseguir la pau.

Pagar les primes

Seydou Keita, que ara mateix juga a la lliga xinesa, s'ha guanyat el respecte de tothom amb el seu esperit sobre la gespa i detalls com haver afirmat que serà ell mateix qui pagarà les primes als seus companys d'equip, per alliberar una federació amb problemes per tenir fons econòmics. "El futbol m'ha donat molt. Ara jugo pel plaer del joc i per ajudar el meu país. Els diners no són importants. El que és important és saber que, en aquests moments, podem ajudar molta gent. Crec que pocs es fan la idea del que suposa jugar amb la selecció de Mali en aquests moments", afirma el migcampista, que ha mostrat durant el torneig una samarreta en què es podia llegir una crida per portar la pau al seu estat. Els organitzadors, malgrat la prohibició de mostrar missatges de caràcter polític, no l'han multat.

Keita ha marcat dos dels tres gols de la seva selecció al torneig, jugant en una posició amb llibertat per donar ordre i arribar a l'àrea rival. "No hi ha res com saber que amb el teu joc pots donar esperança a la gent del teu país. Els diners no poden comprar aquest sentiment", comenta el jugador, que el 2010 va decidir abandonar la selecció fart de les lluites entre els diferents bàndols de la federació. Finament, va tornar convençut pel president de Mali, Amadou Toumani Touré, el polític que va caure després del cop d'estat del 2012. Keita, que va patir ara fa un anys per la seva família, ja que els militars colpistes el consideraven afí a Amadou Toumani Touré, ara s'ha convertit en una figura de consens entre la majoria de malians, especialment al sud. "Portem al pit amb orgull la samarreta que ara tornar a onejar al nord del país, com ja ho fa al sud", va comentar el migcampista després de classificar-se per a les semifinals en referència a l'avanç de les tropes internacionals.

Mali va perdre les semifinals del 2012 contra la Costa d'Ivori. Ara es jugarà l'accés a la final contra Nigèria, els botxins ahir d'uns ivorians que continuen sense guanyar el torneig des del 1992.

stats