14/03/2013

"Tito, se't gira feina"

4 min

Barcelona.Tito Vilanova va trucar a Jordi Roura pocs minuts després del final del partit contra el Milan per felicitar els seus companys per la feina feta contra els italians. Durant tota la setmana el cos tècnic blaugrana havia treballat de valent per preparar el partit de tornada dels quarts de final, i Vilanova va voler felicitar tots els membres del seu equip per la feina feta. Al vestidor blaugrana, on el que va ser campió del món de Fórmula 1 Michael Schumacher va baixar per saludar, hi havia eufòria. I Roura, apartat en un racó abans de parlar amb les televisions, li va fer broma a Vilanova: "Tito, se't gira feina".

El triomf contra el Milan ha canviat del tot l'estat anímic del barcelonisme, des de la llotja fins al vestidor del primer equip. Com han confirmat diverses fonts del club, Tito Vilanova tornarà a Barcelona a finals d'aquest mes -concretament, s'espera que torni el 25 de març-, just abans del partit de Lliga al camp del Celta de Vigo i els partits dels quarts de final, que se sortegen divendres a la seu de la UEFA. I ahir el director esportiu del Barça, Andoni Zubizarreta, va donar a RAC1 una segona bona notícia quan li van preguntar si podia assegurar que Tito Vilanova serà el tècnic la temporada que ve, i va respondre amb un rotund: "Sí, ell serà el tècnic". Zubi va explicar que Vilanova està bé de salut, ha recuperat pes i té bon aspecte, i que, per tant, quan torni a Barcelona anirà agafant el ritme de feina a poc a poc, fins que torni a la normalitat al cent per cent, inclosa la temporada vinent.

Punt d'inflexió

La percepció dins del Barça és que s'ha superat un moment clau que hauria pogut marcar en negatiu la resta de la temporada. El retorn de Vilanova hauria de tornar certa normalitat i aportar optimisme a un bloc que, de sobte, estaria treballant amb el seu tècnic i amb Éric Abidal. Bones notícies per encarar un tram de la temporada en què la preparació física planificada permetria a la major part de jugadors sentir-se més forts que durant aquestes setmanes en què les cames els pesaven una mica. El Barça sempre treballa pensant a sentir-se fort quan arriben els últims cinc partits de la Champions. És a dir, els quarts de final, les semifinals i, si s'hi arriba, la final.

El mateix Leo Messi admetia ahir a la xarxa social xinesa Tencent Weibo: "Necessitàvem un partit així amb un Camp Nou així. Hem fet un gran partit". Sergio Busquets, per la seva banda, comentava en roda de premsa: "Vam donar ritme a la circulació de la pilota, vam aturar bé els contraatacs del Milan i, en general, va ser un partit molt complet. Vam tenir més d'una setmana per preparar el partit i l'afició va estar immensa des del minut 1". El Barça ha necessitat caure per recuperar la seva millor versió, per recuperar aquell desig de menjar-se l'adversari que comentava un Dani Alves que després de la golejada al Milan deixava clar: "Jugant així sabem que podem aspirar a tot". Davant d'aquestes tres derrotes -dues contra el Madrid i una contra el Milan-, el Barça ha reaccionat amb caràcter, sense abandonar el seu model o full de ruta. En lloc de buscar penjar la pilota a l'àrea, el Barça va voler reafirmar-se, va voler polir els seus mecanismes. "Dimarts va haver-hi una aportació tàctica i també individual. Vam atacar bé perquè vam defensar molt bé robant la pilota molt amunt", deia Zubizarreta ahir.

La resta, ho ha fet el caràcter d'homes com Piqué -sempre llest per motivar amb les seves paraules-, Javier Mascherano -que va marxar trist per la seva errada en la jugada de Niang- o Leo Messi.

Reforçar una idea

El cos tècnic, la secretaria tècnica i la directiva, de fet, van valorar sobretot la imatge col·lectiva oferta en un partit que reforça a gairebé tothom, començant per un cos tècnic que va saber llegir bé el partit, ser atrevit en la seva proposta, sacrificar jugadors amb pes al vestidor com Cesc en benefici del col·lectiu i fer els canvis que tocaven. Algunes de les cares més satisfetes dimarts a la nit abandonant l'estadi eren les dels membres del cos tècnic, conscients que deixen el club on calia ara que tornarà Tito: amb un coixí de punts suficient per sentir-se mig campió de Lliga i viu a la Lliga de Campions. De sobte, l'ensopegada a la Copa amb el Madrid ja no cou tant. Aureli Altimira, que s'ha fet un fart de treballar, va aixecar Jordi Roura quan va acabar el partit. Després tots dos van parlar amb Vilanova, un tècnic que si tot va bé mirarà per televisió el partit contra el Rayo, l'últim que mirarà des de terres nord-americanes. "Ja falta poc perquè torni", admetia Jordi Roura. Exceptuant la Copa del Rei, l'escenari que trobarà el tècnic empordanès un cop torni a la Ciutat Esportiva no serà gaire diferent del que va deixar en marxar: líders i camí del títol de Lliga, elogis a Messi i amb opcions de ser a la final de Wembley.

Com deia el diari esportiu francès L'Équipe , "això només ho pot fer el Barça", en referència al joc ofert contra el Milan. A Itàlia, Paolo Condò parlava a La Gazzetta dello Sport de la millor versió del Barça des del 5-0 contra el Reial Madrid de Mourinho. I la premsa argentina, com el diari Olé , parlava del retorn de la màgia blaugrana. Guanyar reafirmant-se en una idea, de fet, era el que necessitava un equip que va saber trobar les solucions ideals just en un moment clau. Dins de la directiva hi havia la por de veure com una eliminació a la Lliga de Campions convertiria la temporada en una petita agonia de crítiques per les decisions preses davant els problemes de Tito Vilanova, sense poder valorar com cal la superioritat a la Lliga. Amb la Champions encara oberta, però, el Barça ha recuperat el seu orgull de campió i tots els altres problemes queden en un segon pla, com els provocats per la gestió de la Grada d'Animació. La superioritat blaugrana a la Lliga no deixava de ser una arma de doble tall, ja que la major part dels aficionats ja la donen per guanyada i somien més en la final de Wembley.

stats