18/06/2019

Tornar a la terra dels teus avis gràcies a una pilota de futbol

3 min
Chenya Matthews, jugadora de la selecció de Jamaica, lluitant per una pilota amb la brasilera Tamires Dias.

Cap d’esportsEnvoltats d’aficionats de tot el món, dos nord-americans alts com un sant Pau caminaven ben tranquils aquests dies per París. Ningú els reconeixia, tot i que són esportistes famosos. Jordan Matthews i Zach Ertz juguen a la NFL, la lliga de futbol americà. Matthews als San Francisco 49ers i Ertz als Philadelphia Eagles. Tots dos han assistit a partits del Mundial de França, ja que estan casats amb futbolistes professionals que van conèixer durant la seva etapa universitària. Ertz ja va emocionar-se fa quatre anys quan la seva dona, la Julie, va ser campiona del món amb els Estats Units, un país on, després del matrimoni, la dona agafa el cognom masculí. Per aquest motiu Julie Johnson ara competeix com a Julie Ertz.

La dona de Jordan Matthews és la Cheyna. El seu marit va parlar amb la CNN fa pocs dies: “La nostra vida és una bogeria. Jo jugo a San Francisco, la Cheyna a Washington. No podem estar més lluny. Així que quan jo acabo la temporada, vaig cap a la Costa Est. I quan ella acaba la seva, vola cap a la Costa Oest. Som el matrimoni que més viatges deu fer, especialment perquè ara la Cheyna té la sort de jugar un Mundial amb Jamaica”. Cheyna Matthews és una de les davanteres de l’equip caribeny, una de les seleccions debutants en un Mundial, en què han quedat eliminades a la primera fase. Però ha sigut una experiència impossible d’oblidar.

Nascuda a la ciutat de Lynn, a Massachusetts, la Cheyna sempre havia sentit a parlar de Jamaica, ja que els seus avis materns eren d’aquesta illa. Però amb els dos pares nascuts als Estats Units, Jamaica era només una idea llunyana. “Inicialment la idea era jugar amb els Estats Units, però vaig lesionar-me de gravetat en un campus en què podia ser seleccionada amb l’equip sub-21. Uns mesos més tard van oferir-me la possibilitat de jugar amb Jamaica i el meu avi va embogir de felicitat. Va ser una decisió complicada, però m’ha permès descobrir molt de mi mateixa”.

De fet, la meitat de la selecció jamaicana és nascuda als Estats Units. El mateix seleccionador, Hue Menzies, viu a Florida. “Jamaica ha patit molt i els nostres joves marxen. Jo vaig néixer a Londres, però de petit els meus pares van divorciar-se i vaig criar-me a Jamaica. I després vaig marxar als Estats Units, on hi ha molts esportistes amb sang jamaicana”, explicava el tècnic, que va anar convencent jugadores per reforçar el seu projecte. La portera Sydney Schneider, la millor jugadora de l’equip, té una àvia jamaicana, un avi alemany, un de polonès i un altre d’americà amb arrels irlandeses. La davantera Olufolasade Adamolekun és filla d’un nigerià i una jamaicana, i la migcampista Havana Solaun, com indica el seu nom, té un pare de Cuba, però dos avis de Jamaica.

A Cheyna Matthews acceptar jugar amb Jamaica li ha permès conèixer-se més ella mateixa. “Ha pogut estudiar la cultura jamaicana. L’herència dels esclaus africans, la complicada lluita per tirar endavant. M’ha fet reflexionar molt sobre la necessitat de seguir lluitant pels drets de la gent, tinguem el color que tinguem”. La Cheyna no va poder jugar els partits de classificació per al Mundial perquè havia acabat de donar a llum un nen. Un petitó que era a la graderia, als braços del seu pare, veient com ella vivia l’any més especial de la seva vida a dins i a fora dels terrenys de joc, i com dedicava la presència al Mundial al seu avi jamaicà, que va morir fa poques setmanes.

stats