Publicitat
Publicitat

HISTÒRIA DELS JOCS

El penal aturat davant Adolf Hitler que no va existir

El Mago Valdivieso va ser un dels millors futbolistes de la història del Perú

El Mago Valdivieso va ser un dels millors futbolistes de la història del Perú. Porter internacional, durant els anys 30 treballava d’ebenista, una feina que havia après gràcies a un immigrant alemany que va ser el seu mestre al taller. De fet, sabia algunes paraules en alemany, i per aquest motiu li feia il·lusió anar a Berlín el 1936. Aquell viatge el marcaria per sempre més, ja que tothom li recordava el penal que havia aturat davant Adolf Hitler. Només hi havia un problema: el penal no havia existit.

El 1936 Berlín va convertir els Jocs en una exhibició del poder del règim nazi, que es va imposar clarament en el medaller. Una de les grans derrotes va ser caure amb Noruega al torneig de futbol, on es va viure el gran escàndol dels Jocs, quan les autoritats van fer repetir el partit de quarts de final entre el Perú i Àustria, que van guanyar els peruans per 4-2. Els sud-americans, ofesos, es van negar a jugar la repetició, van retirar tota la delegació i van deixar el nedador Walter Ledgard sense poder disputar la final dels 400 metres lliure. Però què havia passat en aquell partit? El Perú, que anava perdent per 0-2, va aixecar el partit, i a la pròrroga va guanyar per 4-2. Els dos equips van barallar-se sobre la gespa, i al final del partit els austríacs van presentar una queixa per la presència d’un grup de seguidors peruans que haurien entrat al terreny de joc en determinats moments per celebrar gols, intimidar l’àrbitre o, segons els austríacs, fins i tot per agredir jugadors austríacs, especialment el davanter Adolf Laudon.

El COI va organitzar una reunió per escoltar les dues parts, però la delegació peruana va fer tard, ja que va quedar atrapada en un embús provocat per la cursa de ciclisme. Els peruans, ofesos, van anar escrivint un relat propi: Àustria era la terra de Hitler, els havien anul·lat tres gols i els havien xiulat un penal que Valdivieso havia aturat davant el mateix Hitler. 40 anys més tard, el periodista Luis Carlos Arias Schreiber, buscant en diaris i actes, va informar el poble peruà de la veritat: Hitler no va anar al partit, no es va xiular cap penal i els austríacs, potser, tenien part de raó.