BARÇA

Els camins creuats de Messi i Sampaoli

El blaugrana veia amb bons ulls que l’actual tècnic del Sevilla, que també prové del Newell’s Old Boys, fos el nou seleccionador argentí

Juanma Lillo (a la dreta) i Jorge Sampaoli / SEVILLAFC.ES

Quan Gerardo Martino va deixar de ser seleccionador argentí, els directius de la federació argentina van entendre que seria clau que el nou tècnic tingués el vistiplau de Messi. I l’entorn del blaugrana els va dir que Jorge Sampaoli era un nom que agradava. L’actual tècnic del Sevilla, però, ja havia decidit fer el salt a Europa per entrenar en una lliga important i l’escollit va ser Edgardo Bauza. Els camins de Messi i Sampaoli semblen destinats a no creuar-se, malgrat que comparteixen les mateixes arrels. Tots dos van començar a perseguir una pilota en una de les ciutats que més genis del futbol ha donat, Rosario. La ciutat de Menotti, de Bielsa, de Valdano. Però tots dos van haver de marxar lluny per donar-se a conèixer.

Sampaoli va néixer just als afores de la ciutat, a Casilda, i com Messi, es va fer com a futbolista al Newell’s Old Boys, malgrat que una greu lesió el va deixar sense poder destacar com a jugador. Sampaoli va començar molt jove com a tècnic, des dels camps més modestos fins als millors escenaris. El 1996 entrenava el Belgrano d’Arequito, quan es va fer famós per dirigir un partit enfilat dalt d’un arbre, ja que estava sancionat. Després de conèixer el futbol base del Newell’s com a tècnic, va marxar al Perú per millorar, i va acabar a Xile, on va explotar com a entrenador, primer al Colo-Colo i després com el primer seleccionador que donava un títol als xilens, la Copa Amèrica guanyada precisament contra l’Argentina de Messi. Els xilens el van fitxar per donar continuïtat a la línia marcada per Marcelo Bielsa, el tècnic format al Newell’s Old Boys que ha creat una escola pròpia en què un dels alumnes és Jorge Sampaoli. “A vegades és millor no conèixer els mites, així poden seguir sent mites. Ens hem trucat quatre vegades amb ell, res més. Però, quan aprenia, vaig anar espiar els seus entrenaments, gravava com entrenava, el que deia... Pensava 14 hores al dia en Bielsa”, explicava Sampaoli a la revista Panenka.

El nom de Bielsa connecta directament amb Guardiola. De fet, aquests dos homes es van trobar a l’Argentina quan el tècnic català vivia un any sabàtic i volia conèixer un dels entrenadors més particulars del món ara mateix, ja que ha guanyat pocs títols, però ha creat escola amb una passió gairebé malaltissa pel joc. “Bielsa és pura gasolina”, admet Sampaoli, que el 2002, quan tenia pocs diners, va viatjar per Espanya i Itàlia amb una motxilla per veure com entrenaven els millors equips del món, com el Barça. “Guardiola m’ha fet gaudir molt. El seu Bayern era magnífic, com ocupava els espais i buscava solucions”, ha reconegut Sampaoli. “La curiositat i les ganes d’aprendre de Sampaoli són sorprenents. Quan el vaig conèixer no callava”, bromeja Jorge Valdano.

"Guardiola m’ha fet gaudir molt. El seu Bayern era magnífic, com ocupava els espais i buscava solucions"

Jorge Sampaoli Entrenador del Sevilla

“Sóc hiperactiu, per aquesta raó no puc parar quiet, visc els partits com un tècnic de bàsquet”, s’explica Sampaoli, que va ser contactat per la federació argentina per dirigir el combinat quan buscaven raons per fer tornar Messi a la selecció. Messi l’havia deixat decebut per les crítiques i pel Tata Martino, un altre tècnic de l’escola de Rosario que havia anat tornant-se més conservador. Messi havia donat el seu vistiplau a Martino quan va venir al Barça, però la relació va acabar malament. I Messi va considerar que Bielsa i Sampaoli podien ser bones recanvis. Cap dels dos va acceptar.

Messi uneix en part les escoles guardiolista i bielsista, malgrat que no ha treballat encara ni amb Bielsa ni amb Sampaoli. De fet, Sampaoli ha fitxat com ajudant al Sevilla Juanma Lillo, amb qui Guardiola també havia treballat, a Mèxic. “Crec que tots comparteixen un punt en comú: una passió total per aquest esport. Poden passar-se hores i hores parlant del joc, analitzant-lo. Per aquest motiu Guardiola és respectat a l’ Argentina, i per aquest motiu Bielsa té admiradors a Europa”, comenta el periodista Sebastián Garavelli, de Rosario. Sampaoli i Messi han viscut el bielsisme des de fora. Messi va marxar quan era un nen a Barcelona. I Sampaoli vivia els entrenaments del Newell’s a inicis dels 90 com espectador. Un equip amb jugadors que ara han destacat com a tècnics, com Gerard Martino, el tècnic del Celta Eduardo Berizzo i Mauricio Pochettino. “El que més m’ha arribat de Bielsa és la determinació amb què defensa la idea que l’equip sigui constantment protagonista”, argumenta Sampaoli. El seu Sevilla és així, un equip de molta intensitat que busca ser protagonista. Tot un repte per al Barça de Luis Enrique.

"El que més m’ha arribat de Bielsa és la determinació amb què defensa la idea que l’equip sigui constantment protagonista"

Jorge Sampaoli Entrenador del Sevilla

Messi, per la seva banda, buscarà ser protagonista contra un tècnic que ja va aconseguir en el passat crear-li problemes, com en la final de la Copa Amèrica del 2015, quan va arribar a situar tres homes sobre Messi, un dels quals Alexis Sánchez, sacrificat en defensa. Els altres eren Arturo Vidal i Gary Medel. “Messi és d’un altre planeta. No podem definir-lo ni avaluar-lo, és impossible. Si tens Messi, pots estar gairebé segur que guanyaràs la major part dels partits. Avui en dia el talent està infravalorat al món del futbol, però Messi és precisament talent”, explica Sampaoli. De fet, el tècnic del Sevilla admira tant Messi que, després de la final de la Copa Amèrica del 2015, va demanar-li si es podien fer una foto plegats. Messi va acceptar i va ser llavors quan Sampaoli li va preguntar per quina raó no havia volgut rebre el premi al millor jugador del torneig. “He vingut a guanyar un títol amb el meu país, no pas un premi individual”, li va respondre el blaugrana, dolgut per haver perdut la final. A Sevilla, Messi tornarà a ser un maldecap per a Sampaoli. I dos fills de Rosario seran rivals de nou en espera de treballar junts algun dia.