Publicitat
Publicitat

El campió de Cervera i el mirall de la història

La llista de rècords que ha trencat Marc Márquez impressiona. El tro de Cervera ha guanyat el seu tercer títol mundial en quatre anys i s'ha convertit en el campió més jove de la història de la categoria reina. Márquez ja va ser el tercer pilot més jove (19 anys i 254 dies) a adjudicar-se el campionat de Moto2, i ara supera el rècord del nord-americà Freddie Spencer com el campió més jove de la categoria reina.

Anteriorment Márquez ja s'havia convertit en el pilot amb més victòries al Mundial abans de complir els 20 anys (25 victòries), superant Pedrosa, Rossi i Lorenzo. Ara tots aquests pilots han desfilat per darrere seu després d'una temporada fantàstica, en què el mallorquí ha donat guerra fins al final malgrat la terrible caiguda que va patir a Assen.

Un dels problemes del motociclisme dels últims anys és que s'ha convertit en uns campionats espanyols però globalitzats. Lluny queden els anys en què italians i japonesos feien de les seves. Ara els títols, les poles i les victòries de curses se celebren a Cervera, Palma, Roses, Granollers i Barcelona. És un afer gairebé privat, de manera que hi ha el risc d'acabar traient mèrits al que ha passat. El triplet de Viñales, Espargaró i Márquez premia la feina feta durant dècades a Catalunya per tanta gent que considera el motor una qüestió d'honor. Catalunya s'ha convertit en el bressol de joves que coneixen l'olor de la benzina des que no aixequen ni un pam de terra. Només gràcies a tanta passió, com la dels pares dels Márquez i els Espargaró, ara tres catalans ocupen la part superior del podi. No valorar-ho seria injust. I per fer-ho, més que pensar en si Márquez ha superat Lorenzo, caldria recordar que amb 20 anys ha superat Lorenzo, Rossi, Spencer, Doohan i Agostini. I no és gens fàcil. És històric.