05/08/2012

El duel més perfecte dels Jocs Olímpics

2 min
Sebastian Coe, a l'esquerra, felicitant Steve Ovett al podi dels 800 metres dels Jocs Olímpics de Moscou.

El 25 de març del 1972 es va celebrar una cursa de cros a Hillingdon per a nois en edat escolar. Va guanyar Kirk Dumpleton, al davant de Stephen Ovett i Sebastian Coe. Absolutament ningú podia imaginar llavors que aquell seria el primer dels únics sis duels entre els britànics que van escriure un dels enfrontaments més perfectes de la història: Sebastian Coe i Steve Ovett.

L'actual president del Comitè Organitzador dels Jocs de Londres va provocar un terratrèmol mediàtic quan el 1980 va decidir que participaria en els Jocs de Moscou malgrat que bona part dels països occidentals els van boicotejar en protestar per la invasió soviètica de l'Afganistan. Els britànics van deixar que els atletes fessin el que la seva consciència digués, però Margaret Thatcher va pressionar Coe, ja que l'atleta ja era un dels símbols del Regne Unit conservador que liderava la Dama de Ferro. Però Coe va decidir anar-hi per batre's en duel amb Ovett. I les dues curses que van córrer es van convertir en episodis eterns de l'olimpisme.

Steve Ovett era del sud d'Anglaterra, de Brighton. El seu pare tenia una tenda i era militant laborista. Era un noi anàrquic que entrenava a la sorra de la platja i abans dels Jocs de Moscou va competir en els 400 metres, els 600, els 800, els 1.000, els 1.500 i els 5.000. El dia que va perdre un avió camí d'una prova de 1.500, va decidir apuntar-se a una mitja marató. La va guanyar.

Sebastian Coe era nascut a l'oest de Londres, en un barri benestant, fill d'un enginyer. Aficionat del Chelsea, va estudiar en bons instituts a Sheffield, ciutat on els seus pares van anar a viure per feina. El seu pare va insistir en l'ordre a l'hora d'entrenar-se. Coe va ser des de menut un jove de dretes en una de les ciutats més d'esquerres de Londres. Ovett, en canvi, s'entrenava amb una samarreta de la Unió Soviètica al davant dels balnearis plens de gent que votava Thatcher.

Coe i Ovett es van evitar fins al 1978, quan l'alemany oriental Olaf Beyer els va derrotar en la final dels 1.500 dels europeus. Fins als Jocs de Moscou els dos atletes es van dedicar a batre rècords mundials en proves on mai eren rivals directes. El 1980, doncs, el duel estava servit. La meitat dels britànics, amb una pinta al pub, donaven suport a Ovett. L'altra meitat, amb una tassa de te a la mà, a Coe.

En els 800 metres, la prova preferida de Coe, Ovett el va sorprendre i es va penjar l'or. Per celebrar-ho, va dibuixar a l'aire amb un dit tres lletres: I, L i Y. Durant dies aquest gest va ser un gran misteri i la KGB i els MI5, els serveis secrets britànics, ho van investigar en tractar-se d'un atleta políticament incorrecte. En veritat, estava dient a la seva xicota " I love you ".

Coe es revenjaria en la prova preferida d'Ovett, en què va obtenir l'or i el perdó d'un pare que l'havia insultat després de la derrota en els 800. Aquests dos símbols de la Gran Bretanya van marxar de Moscou amb un or. Des de llavors, Coe s'ha convertit en un home d'èxit com a gran responsable dels Jocs actuals. Ovett viu a Austràlia, mantenint la seva vida anàrquica.

stats