07/04/2013

El partit ideal abans de rebre el PSG

4 min

BarcelonaDia rodó en una nit que serà recordada pel retorn als terrenys de joc de l'home que estimava tant el futbol, que va lluitar dos cops per sentir-se futbolista de nou, Éric Abidal. Relaxat i espolsant-se els problemes de sobre per la via ràpida, el Barça va golejar un Mallorca que es posa en greus problemes en una nit rodona per al barcelonisme, que encara el partit contra el PSG amb optimisme. L'absència de Messi va permetre a dos dels homes més criticats últimament, Cesc i Alexis, ocupar l'espai al centre de l'escenari que sol ocupar l'argentí per afinar la veu, liderar la golejada i cantar als quatre vents les raons per les quals se senten capacitats per ser titulars contra el PSG. L'empat de París havia convertit el duel contra els mallorquins en un parany. Sense Messi i amb mitja defensa lesionada, el virus de la inseguretat s'havia instal·lat a la panxa dels barcelonistes, però l'exhibició d'ahir va ser el millor xarop per canviar el color de les galtes dels aficionats. Ahir tot eren rialles.

I bona part del mèrit és de Cesc Fàbregas i Alexis Sánchez, dos homes que mai han deixat de creure en si mateixos i han fet de les crítiques la millor arma per motivar-se. El maresmenc, una mica perdut en el sistema tàctic en les últimes jornades, intentant reivindicar-se entre Messi i Xavi, va brillar fent de fals davanter, una posició que ja havia ocupat quan va fitxar pel Barça. Alexis, en canvi, va seguir ocupant l'espai de sempre, però per fi els xuts li van entrar. Premi a l'eterna lluita d'un jugador incansable que va abandonar el camp als 85 minuts per precaució deixant el Barça amb 10 homes. Ben cert és que el rival va posar les coses fàcils als blaugranes, però la motivació dels homes d'atac del Barça ahir va ser clau per fer miques el cuer i firmar una de les golejades de la temporada a l'estadi.

La jornada va ser rodona per al Barça, per desgràcia d'un Mallorca que de sobte se situa com a nou cuer després del triomf del Deportivo sobre el Saragossa. Tito Vilanova, que tornava a la banqueta del Camp Nou per primer cop des de la seva operació, va poder donar descans a Andrés Iniesta, substituït als 50 minuts després del cinquè gol local. El tècnic empordanès va poder donar minuts als jugadors que gairebé mai en tenen, com Jonathan dos Santos i el jove Deulofeu, va provar la defensa Piqué-Bartra i va veure com Cesc i Alexis feien gols per convertir els xiulets en rialles. Però, per sobre de tot, Vilanova va poder donar minuts a Éric Abidal en un dels moments més bonics viscuts al Camp Nou en molt de temps. El francès, que va entrar al terreny de joc quan ja feia minuts que jugava el jove Deulofeu, va tornar-se a sentir jugador per primer cop des d'aquell trasplantament de fetge que va posar en perill la seva carrera com a futbolista professional. Es va situar com a central al costat de Bartra en un canvi que va permetre descansar una mica un Gerard Piqué que últimament acumula molts minuts. A la banqueta, Jordi Alba, Sergio Busquets i David Villa s'ho miraven tranquils. Cap dels tres va trepitjar la gespa i van descansar abans d'un partit clau com el del PSG.

L'absència de Messi

Abans del partit, el nom més pronunciat al Camp Nou era el de Messi. Convertit en el paraigua que tapava els ruixats, en la xarxa de seguretat per evitar trompades i en el geni que hipnotitzava els rivals, l'argentí era l'assegurança de gols en un equip que, de sobte, no comptava amb la seva petita figura. I sense la seva ombra allargada. Però si alguna cosa va tenir el Barça contra el Mallorca va ser gols.

Cesc, molt còmode i atrevit, va saber trobar els centímetres entre la defensa mallorquina i es va inventar el primer gol creant automatismes amb Alexis. Si el xilè va estar bé, el maresmenc va ser l'autèntic estilet del partit desplegant un repertori de recursos ofensius que van destrossar el Mallorca. Al descans, el Barça ja guanyava per 4-0 i feia que tot l'estadi no recordés que Messi mirava el partit des d'una televisió al vestidor. Quatre gols repartits de manera justa entre Cesc i Alexis, dos per banda, amb ajudes entre ells, assistències i complicitats amb un Tello constant però una mica més apagat que a Vigo.

El Mallorca va fer jugar de sortida un equip atrevit però va acabar fent canvis defensius per evitar rebre més gols. Iniesta, Thiago i Song van manar al mig del camp amb el camerunès establint la seva llei en un partit molt complert. Thiago, en canvi, va pecar d'atrevit amb algunes pèrdues de pilota que davant un rival més agressiu haurien pogut significar un gol en contra. Els defenses, en canvi, gairebé no van tenir feina malgrat uns primers minuts de partit prou igualats. Un cop Cesc va fer el primer gol, el partit va fer baixada per al líder, que va passar a divertir-se. Cesc, durant els primers minuts del segon temps, va fer el seu primer trio de gols com a professional, i amb el 5-0 el matx va ser una oportunitat per a Abidal, Deulofeu i Jonathan dos Santos de gaudir sobre la gespa.

De passada, el Barça tanca el període de quatre partits sense Víctor Valdés amb un balanç de 10 punts de 12, i només tres gols rebuts. Alves i Piqué, de fet, van fer un partit anàrquic, d'aquells en què volen gaudir buscant la pilota. I és que ahir el Camp Nou va ser una festa.