29/08/2016

Com passar de comprar una bici a liderar la Vuelta en 9 anys

3 min
David de la Cruz guanyant l’etapa d’aquest diumenge de la Vuelta, victòria amb la qual va aconseguir el liderat.

BarcelonaDavid de la Cruz tenia 18 anys quan va entrar per primer cop a Ciclos Trujillo, una botiga de bicicletes amb molta tradició a Sabadell. Aquest jove estudiava i treballava en un Opencor de Terrassa, on anava en transport públic des del barri sabadellenc d’Espronceda. El ciclisme no formava part de la seva vida, però l’esport sí, ja que necessitava una bicicleta per les lesions que patia fent atletisme. De la Cruz s’entrenava a la Joventut Atlètica de Sabadell (JAS), on destacava als 3.000 metres obstacles, però tenia tantes lesions que Josep Molins, atleta olímpic als Jocs del 1960 a Roma, li va recomanar l’ spining per reforçar la musculatura. Però De la Cruz va preferir una bicicleta per no tancar-se en un gimnàs. Però ni tenia bicicleta ni tampoc feia cap cas del ciclisme. De fet, no mirava el Tour de França i ara bromeja quan recorda com canviava de canal a la televisió quan apareixien ciclistes. 9 anys després, De la Cruz ja ha participat al Tour de França i durant un dia va arribar a liderar la Vuelta a Espanya. Ahir, però, va perdre el liderat en no poder perseguir un Nairo Quintana explosiu als llacs de Covadonga.

El dia que va comprar la primera bicicleta -va pagar 500 euros- l’any 2007, David de la Cruz va saltar-se una classe per poder anar a la botiga. Poc després, punxava roda per primer cop i tornava a Ciclos Trujillo per aprendre com canviar-la. A les parets del negoci hi va veure un cartell on s’explicava que Ciclos Trujillo tenia un equip per sortir a fer quilòmetres per les carretes del Vallès. Com que va fer amistat amb la gent de la botiga, s’hi va apuntar, i ja el primer cop que va sortir amb ells va aguantar el ritme amb facilitat. Antonio Trujillo, el fundador del negoci, li va veure potencial i li va donar feina. El 2007 el jove ja va trobar un club a Sant Boi de Llobregat per competir de forma amateur. El 2010 ja tenia el primer contracte professional sobre la taula, al Caja Rural, on va córrer tres anys fins que va fer el salt al NetApp-Endura alemany. “Ràpidament vaig sentir-me còmode amb la bicicleta, però va ser un enamorament curiós, ja que no sol passar que un ciclista debuti tant tard”, admetia fa uns mesos De la Cruz, que el 2015 va fitxar per l’equip belga Etixx-Quick Step. “A Catalunya hi ha prou talent per tenir un equip propi, però ens falta suport de les institucions”, es queixava ara fa un any en declaracions al Diari de Sabadell. De la Cruz ara viu a Palafrugell, la ciutat de la seva xicota, on pot entrenar-se per les carreteres de Girona tot reivindicant-se com a sabadellenc. “Som una ciutat on sempre apareixen esportistes de nivell, on competim. Alguna cosa tenim”, va dir quan li van donar el premi d’Esportista de l’Any de Sabadell.

David de la Cruz s’ha convertit en el segon ciclista català que ha liderat la Vuelta a Espanya els últims anys, seguint el camí de Joaquim Rodríguez, vallesà com ell, tot i que en aquest cas del Vallès Oriental. “El Purito em va ajudar molt, va creure en el meu potencial”, recorda agraït De la Cruz, que va debutar a la Vuelta el 2013 i al Tour el 2014. “El Purito és el millor ciclista català de la història i va ser qui va parlar del meu nom a la gent del Caja Rural, cosa que em va obrir les portes del ciclisme professional”, recordava el sabadellenc, que va aconseguir el liderat diumenge al cim del Naranco, on havia guanyat el Purito el 2015, casualment.

Al Giro d’Itàlia, el debut va ser el 2015, poc abans de trencar-se la clavícula en una caiguda a Polònia que va tallar la seva progressió i el va deixar sense poder ser al Tour. Tampoc el va ajudar una apendicitis que va patir al Giro i va impedir que pogués acabar la prova. Ara, amb 27 anys, David de la Cruz s’ha consolidat entre els millors, malgrat que ahir, Quintana i Froome van ser massa forts. “Portar el mallot de líder ha sigut un somni”, deia ahir.

Quintana recupera el mallot vermell

Nairo Quintana es va imposar en la desena etapa de la Vuelta i va recuperar el mallot vermell de líder. El colombià va ser el més ràpid en una de les etapes més exigents de la competició, de 188,7 quilòmetres entre Lugones i els llacs de Covadonga. Va ser una exhibició de Quintana, que va agafar distància en l’ascensió definitiva per arribar a la meta en solitari, amb un temps de 4 hores, 50 minuts i 31 segons; 24 segons menys que l’holandès Robert Gesink i 25 respecte de Chris Froome. Alberto Contador, incapaç de mantenir el ritme, va acabar creuant la meta a 1minut 5 segons. D’aquesta manera Quintana recupera el mallot vermell que va cedir en la jornada del diumenge al sabadellenc David de la Cruz. Avui hi ha jornada de descans.

stats