20/04/2013

El llarg periple del nord-coreà que s'entrenarà a Sabadell

2 min
El migcampista An Yong-Hak durant un partit amb la seva selecció.

Barcelona.An Yong-Hak ha viscut fent equilibris entre tres realitats bona part de la seva vida. Nascut al Japó dins d'una família coreana, aquest veterà migcampista de 34 anys arribarà la setmana vinent a Catalunya per entrenar-se amb el Centre d'Esports Sabadell FC, on buscarà una oportunitat després de quedar-se sense equip. Yong-Hak esdevindrà el primer futbolista internacional per Corea del Nord que treballarà a Catalunya, malgrat que no tindrà fitxa i de moment només participarà en els entrenaments de l'equip dirigit per Lluís Carreras.

An Yong-Hak és un zainichi , un terme que defineix els ciutadans japonesos d'ètnia coreana. La infància la va passar a l'ombra dels Chongryon, uns edificis d'una associació de coreans a l'estat del Japó que d'amagat rep diners de Corea del Nord. Oficialment Corea del Nord no té relacions diplomàtiques amb el Japó, però l'estat comunista envia diners a aquestes associacions. Aquí, als Chongryon, s'hi educa nens nascuts al Japó perquè estimin el Partit Comunista. Aquí hi va passar moltes hores de la seva infància aquest futbolista, que l'any 2002 va decidir acceptar la proposta per ser internacional amb Corea del Nord.

El 2006 aquest migcampista va acceptar una oferta per fitxar per un club de la lliga de Corea del Sud, i va esdevenir protagonista d'un estrany triangle: jugava amb una selecció d'un estat que no té relacions diplomàtiques amb el país on va néixer (el Japó) i està en estat de guerra amb el país on treballava (Corea del Sud). El 2010 Yong-Hak va participar en el Mundial amb la selecció nord-coreana, tornant de passada a la lliga japonesa, on ha jugat fins ara. El jugador, per cert, va acceptar el 2002 firmar un document en què prometia no parlar sobre Corea del Nord ni de política, per evitar problemes diplomàtics amb un estat que només visita quan és convocat amb la selecció.

stats