LLIGA DE CAMPIONS
Misc 06/05/2019

“A les portes d’una final, en ocasions les cames no responen”

Les semifinals europees han forjat el relat patidor del Barça a Europa

i
Toni Padilla
3 min
“A les portes d’una final, en ocasions les cames no responen”

Enviat Especial A LiverpoolMalgrat una història a Europa plena d’èxits, el Barça suma més derrotes que no pas victòries a les semifinals de la principal competició continental. L’equip blaugrana ha sortit amb el cap ben alt de 6 semifinals de Copa d’Europa o Lliga de Campions, però ha perdut set cops. Una estadística una mica mentidera, ja que el 1992 el Barça va arribar a Wembley, l’escenari del seu primer triomf, sense jugar semifinals. El sistema era una fase de grups en què el campió anava directament a la gran final. Per tant, es podria considerar que l’estadística està més igualada: 7 a 7.

“Llavors era especialment complicat jugar fora de casa, no era com ara, que amb les televisions està tot controlat. Cada partit a fora era dur, els àrbitres ajudaven l’equip local. El partit d’Hamburg va ser duríssim, els alemanys eren uns animals, molt forts. Però nosaltres teníem els hongaresos, que sabien com jugar contra els alemanys”, explica Evaristo de Macedo, el brasiler que va viure les primeres aventures del Barça i va marcar el famós gol amb què l’equip va provocar la primera eliminació de la història del Madrid, a la Copa d’Europa 1960/61. Aquella temporada, el Barça va guanyar per primer cop unes semifinals de la Copa d’Europa, patint de valent contra l’Hamburg. Després de guanyar el partit d’anada amb gol d’Evaristo, a la tornada els alemanys es van situar 2-0 amb un gol d’Uwe Seeler, un dels millors jugadors de la història d’Alemanya. Però un gol de Kocsis en els últims minuts, a centrada de Luis Suárez, va forçar un partit de desempat guanyat pels catalans a l’estadi belga de Heysel per 1-0. Amb gol, esclar, d’Evaristo. “A les portes d’una final, en ocasions les cames no et responen. Costa controlar els nervis. Alguns jugadors ho porten millor, altres es fonen. Aquella temporada l’equip no va jugar bé, però com més complicat era tot millor es jugava, i es va poder arribar a la final”, admet Evaristo tot recordant els dies del 1961 en què el Barça va somiar en el primer títol. Però a la final, aquella famosa dels pals de Berna, el Benfica derrotaria el Barça (3-2).

Les primeres semifinals del Barça a la Copa d’Europa, l’equivalent de l’actual Champions, havien arribat un any abans, la temporada 1959/60, quan va caure contra el Madrid. Abans, per jugar la principal competició europea calia ser campió de lliga, motiu pel qual el Barça va jugar poques edicions de la Copa d’Europa abans dels anys 90. De fet, va jugar tot just quatre de les primeres 35 edicions del torneig. Ara: sempre va arribar a semifinals. De fet, el Barça va arribar a semifinals en les primeres cinc aventures a la Copa d’Europa, i cal anar fins al 1993 per trobar la primera derrota abans d’arribar a les semifinals, quan el CSKA de Moscou va vèncer el Barça de Johan Cruyff a la segona fase del torneig. Fins al 1993, el Barça sempre tenia un recorregut llarg. Però no guanyava.

La temporada 1974/75, després de guanyar la lliga del 0-5 al Bernabéu, el Barça va perdre de forma cruel contra el Leeds United les seves terceres semifinals del principal torneig europeu, i no es va poder treure l’espina fins al 1986, quan es va arribar a la final de Sevilla aixecant un 3-0 en contra amb els suecs del Göteborg, en la gran nit de Pichi Alonso. “El Barça no s’ha de donar per classificat. En el passat s’han aixecat 3-0: ho vam fer nosaltres i ho ha fet el Liverpool. Quan es genera un ambient positiu, de sobte vas més ràpid, quan minuts abans et senties lent. El cap té molt poder en nits com aquestes”, explica Alonso, autor dels tres gols contra els suecs aquella nit del 1986. “És molt difícil arribar a una final sense patir en algun moment”, afegeix.

A partir dels anys 90, el Barça ha jugat la Champions gairebé sempre, sumant desfetes a semifinals com aquella contra el València (1999/2000), però també contra el Reial Madrid (2001/02), el Manchester United (2007/08), l’Inter de Milà de Mourinho (2009/10) i el Chelsea (2011/12). En canvi, es va tocar el cel en una semifinal a partit únic al Camp Nou el 1994 contra el Porto, contra el Milan la temporada 2005/06, contra el Chelsea amb el famós gol d’Iniesta (2008/09) i contra el Bayern, en l’últim precedent, el triomf de la temporada 2014/15. I excepte contra el Porto el 1994, sempre ha tocat patir. Fins hi tot el 2015 va semblar, per moments, que el Bayern podria remuntar. Però l’Allianz es va afegir a la llista d’escenaris on el Barça s’ha classificat per a una final, al costat d’estadis com Heysel o Stamford Bridge. Anfield, on el Barça ja ha guanyat, podria ser el següent nom a la llista.

stats