03/04/2013

Un preu massa alt per un bon empat

4 min

Enviat especial a ParísEl camí cap a Wembley fa pujada. El Barça s'hi va acostant gràcies a l'empat aconseguit a París, però el preu pagat per tenir avantatge en l'eliminatòria és massa car. Messi i Mascherano lesionats, Alba tocat i el PSG satisfet gràcies a l'afortunat gol que els va permetre empatar el partit en l'últim segon del partit. El 2-2 del Parc dels Prínceps obliga els francesos a apostar-ho tot a un partit heroic al Camp Nou, però el Barça sap que res serà fàcil en un final de temporada marcat per les lesions i els problemes físics.

El bon resultat aconseguit per un equip madur que va saber patir queda eclipsat per les baixes. Especialment per la de Messi. I quan Messi es toca la cuixa amb gest preocupat, el barcelonisme tremola. Els nens miren la cara de preocupació dels seus pares i els costa dormir. El barcelonisme no ha paït del tot bé el bon resultat del Parc dels Prínceps, en part per la crueltat del gol de Matuidi en l'últim segon, en part perquè ara caldrà jugar una pròrroga que determinarà el grau de satisfacció de tothom. I aquesta pròrroga són les proves mèdiques que determinaran l'abast de la lesió de l'argentí, que podria estar tres setmanes fora de combat.

Messi es va lesionar al bíceps femoral de la cama dreta quan intentava fer el 0-2, just abans del descans. Abans havia fet un gol de gran vàlua per arribar a les semifinals, però just quan es començava a escalfar després d'un inici de partit apagat va encarar Thiago Silva, el va superar i el seu xut, fregant l'escaire de la porteria de Sirigu, va acabar amb una punxada que el va deixar fora del partit. Al descans va ser substituït per Cesc i el partit va canviar. En part per l'actitud del PSG, que ja perdia. En part perquè aquest equip canvia molt sense l'argentí. El canvi, però, no va implicar un defalliment. Sense l'argentí, altres jugadors van fer el pas endavant que necessitava l'equip, com Iniesta o un Alves fantàstic que va mortificar un cop i altre Pastore.

Baixes en defensa

El preu pagat per aquest empat que obliga el PSG a marcar al Camp Nou, però, és massa alt. Messi es podria perdre la tornada i Mascherano es perd aquest partit, tant per sanció com per lesió. Alba, de fet, també va acabar coix. I tantes baixes en defensa no deixen de ser un problema quan arriba el tram final de la temporada i falten centrals. El del Parc dels Prínceps va ser un partit dur, agressiu, poc agradable, amb un rival dur que va jugar fort.

Amb un públic hostil, el duel del Parc dels Prínceps va ser una prova que el Barça va saber passar amb nota alta. París, de fet, va veure una versió del Barça madura. Un equip oposat en la seva actitud al que va perdre a San Siro. Un equip que es va saber sacrificar i va estar ficat en el partit, i si també va patir va ser pels mèrits d'un PSG que té quatre mosqueters en atac amb capacitat per estripar qualsevol defensa. Ara, els francesos encara no tenen una columna vertebral sòlida com la blaugrana.

Amb el retorn de Tito Vilanova a la banda, el Barça va poder disposar de Xavi i Alba per sortir amb un onze de gala en què Alexis rebia la confiança del cos tècnic. El xilè, tot cor, va fallar dos gols clars a la segona part que haurien pogut sentenciar el matx. El jugador de Tocopilla, però, és incansable i no deixar de treballar, malgrat que s'equivoqui a l'hora de prendre les últimes decisions. I prova d'això és el penal que va forçar al final del partit. Al Barça li va costar imposar el seu ritme de ball. Proposava un ritme calmat i el PSG el trencava amb estrebades, amb contres letals després de defensar com bonament podia. Dos estils diferents, com li sol passar a aquest equip. Ara, si Alexis va perdonar el 0-2, també és cert que Valdés va evitar alguns gols locals amb aturades de mèrit. Lucas Moura i Lavezzi, amb espais, eren dos diables que van donar una feinada. Mascherano va ser l'encarregat d'arribar sempre quan feia falta i tapar els forats. Ara, quan Alves es va inventar una assistència fantàstica i Messi va fer el 0-1, el gegant francès va tremolar i el partit es va convertir en un monòleg blaugrana.

La lesió de Messi i la xerrada d'Ancelotti van canviar el guió del matx i el PSG va atacar més a la segona part. Amb espais, Alexis va perdonar el 0-2, però va ser Ibrahimovic qui va empatar en clar fora de joc després d'una jugada, naturalment, d'estratègia, la gran arma local. Cansat sense Messi, amb Mascherano també lesionat i substituït per Bartra, i amb Alba coix, el Barça es va saber mantenir calmat i el premi va arribar amb el gol de Xavi. El partit, però, tenia un últim gir de guió amb el gol de Matuidi. El Barça va acabar fos, preocupat i ple d'esgarrapades. Però ara mateix es classificaria per a les semifinals, malgrat que la factura d'aquest resultat es pagarà durant unes quantes setmanes.