FUTBOL
Misc 23/12/2019

Els casos de racisme han augmentat en el futbol europeu aquest 2019

L'últim cas, al Tottenham-Chelsea, ha reobert el debat a Anglaterra

i
Toni Padilla
5 min
Imatge del partit entre el Tottenham i el Chelsea el passat 22 de desembre

Barcelona"No podem callar. No, no va ser un aficionat. Va ser més d’un", denunciava el defensa alemany del Chelsea Antonio Rüdiger, després de sentir càntics racistes durant el triomf del seu equip al camp del Tottenham Hotspur. Els últims mesos diferents partits de grans lligues europees s’han vist afectats per casos de racisme; l'últim, el derbi londinenc. A Itàlia també s’han viscut casos similars, com aquells contra jugadors com Mario Balotelli o Romelu Lukaku. "No podem normalitzar algunes coses. Cada cop que es produeix un cas de racisme, algú et diu que exageres. Que no és racisme, que només és algú que vol ajudar el seu equip ofenent-te. Doncs mira, no. És racisme. Si m’han d’insultar per com jugo, per la meva samarreta, que ho facin. Però atacar la pell és racisme", explicava aquests dies al New York Times Lukaku, davanter belga de l’Inter, que ni tan sols va comptar amb el suport dels radicals del seu equip quan va rebre càntics de "mico" a Càller.

Lukaku també va veure com era portada del diari Il Corriere dello Sport abans d’un Inter-Roma. La seva foto, al costat de l’anglès del Roma Smalling, estava titulada "Black Friday". Els editors del diari van dir que aprofitant aquest dia de rebaixes, van titular així perquè aquests dos jugadors havien costat poc i havien triomfat. Segons el director Ivan Zazzaroni, la portada "és només un elogi a la diferència, l'orgull de la diferència, la magnífica riquesa de la diferència". "Si no es comprèn és perquè no es vol comprendre. Un títol innocent es converteix en verí interpretat per qui té el verí a dins". El Roma va reaccionar prohibint als periodistes del diari entrar al camp. Lukaku i Smalling, per la seva banda, van denunciar que el titular era racista perquè, de nou, "utilitza el color de pell". "No titularien White Friday. El titular demostrava com molts ens veuen, als negres, com a diferents, llunyans" en paraules del davanter de l’Inter.

Romelu Lukaku celebra un gol a l'estadi de Sant Siro a Milà

Segons un estudi de la federació anglesa, els casos de racisme s’han multiplicat un 46% els últims dos anys a les quatre primeres divisions angleses. A Itàlia han augmentat un 42%. A França un 30%. A l'est d'Europa, en canvi, han disminuït una mica, tot i que, segons l'associació Kick It Out, el descens ha arribat perquè era la zona d'Europa amb una mitjana més alta d'atacs intolerants, com va passar a l'últim Xakhtar - Dinamo de Kíev, amb aficionats de l'equip de la capital ucraïnesa portant samarretes amb el lema "Sí al racisme".

Els últims casos han provocat un fort debat a Anglaterra. "Els nostres polítics estan normalitzant els atacs racistes. Fa poc es van viure unes eleccions generals en què els dos principals partits, amb els seus dos líders, han estat acusats d’atiar el racisme acceptant actituds racistes dins del seu partit. Si s’accepta en els principals càrrecs, imagina't què passa en altres llocs", va queixar-se l’exjugador Gary Neville al final del partit durant un programa de la televisió Sky Sports. Però el presentador, David Jones, el va tallar dient-li "Aquesta és la teva opinió, no la de Sky Sports". Neville va replicar-li preguntant a Jones si no estava d'acord amb ell. El presentador li va dir: "La meva opinió no és important; la meva feina és tenir un debat equilibrat". Neville, enfadat, li va respondre recordant: "La meva opinió era equilibrada".

"És una tendència perillosa. Després d’uns anys en què semblava que baixaven els incidents, últimament hem vist casos greus en estadis de Primera Divisió anglesa o italiana", explica Ellis Cashmore, professor de sociologia especialitzat en racisme als camps. Cashmore ha fet un estudi amb més de 2.500 aficionats en què el 52% afirmen haver vist racisme als estadis anglesos últimament. "El racisme està molt lluny del nivell dels anys 80. Cal dir-ho. Als anys 80 el racisme, a la societat i al futbol, era terrible. Ara estem millor, però cal estar atents als últims casos. Ha pujat una mica i és preocupant. Malgrat que és l’esport més divers, practicat per tothom, el racisme encara no marxa", afegeix.

Millor ara que als anys 80

"És trist patir casos de racisme, però no vull callar. Si calles, en dos dies s’oblida. Tampoc vull culpar un club com el Tottenham, molts dels seus aficionats m’han donat suport. Però cal actuar contra els culpables", va dir Rüdiger després de sentir durant la segona part càntics imitant els sons d’un mico cada cop que tocava la pilota. El Tottenham ha anunciat que treballa per identificar els culpables, tal com ho va fer el Manchester City amb un aficionat que va imitar un mico davant de Fred, brasiler del Manchester United. En aquest cas, el Chelsea va veure com el seu jugador era la víctima, però aquest club va haver de fer fora quatre aficionats per cantar, durant un desplaçament, "Som racistes, som racistes, i ens agrada així". El Chelsea, des dels anys 80, ha vist com grups d’extrema dreta ocupen la seva graderia i això ha provocat que fos l'últim club anglès professional a fitxar un jugador negre. Propietat ara del rus Roman Abramóvitx, el club ara lluita contra el racisme i ha aconseguit que, tal com explica Cashmore, "els casos de racisme dins del camp siguin pocs, però els racistes segueixen fora de l’estadi".

Algunes fonts, però, mostren més optimisme. L’associació Kick It Out, que lluita contra el racisme a l’esport al Regne Unit, ha explicat en un informe que, "de 3.022 partits professionals de la temporada 2018/19, es van denunciar casos de racisme en 152, un 0,5%". Si ara es denuncia més és perquè, gràcies als nous telèfons, tenim més proves, més vídeos". Cashmore, amb tot, és més prudent. "El racisme puja a tot Europa. L’extrema dreta puja. No es poden separar els casos".

Casos com el racisme patit per jugadors anglesos a Bulgària en un partit de seleccions, aquells contra Balotelli a la Serie A italiana o els atacs al jugador de l’Excelsior de Rotterdam Ahmad Mendes Moreira al camp del Den Bosch a Holanda han escandalitzat el futbol europeu. El partit en què Moreira va ser atacat es va aturar 15 minuts, però es va poder acabar. Curiosament, l’únic partit aturat del tot a Europa ha sigut el Rayo Vallecano - Albacete pels crits de l’afició local contra l’ucraïnès Roman Zozulya, acusat de simpatitzant amb l’extrema dreta. Aquest cap de setmana, però, radicals de l’Albacete han insultat un jugador negre del club La Roda en un partit del filial de l’equip manxec. L’Albacete encara no ha fet cap comunicat denunciat aquests fets. Sí que ho va fer per defensar Zozulya.

stats