Publicitat
Publicitat

Un any per situar la figura de Josep Suñol on toca

El Barça inaugura els actes de l’any dedicat al president del club afusellat pels franquistes el 1936

El juliol del 1934 van oferir a Josep Suñol i Garriga la presidència del Barça durant l’assemblea general del club. Suñol la va rebutjar per motius de salut, però els socis li van demanar que ell fos l’encarregat de liderar la confecció de la nova junta, que presidiria, per proposta de Suñol, Esteve Sala. Un any més tard Suñol no va poder tornar a rebutjar l’oferiment i va ser escollit president del club, una presidència (1935-1936) en què va obrir la porta a la primera directiva de la història del futbol espanyol i va intentar potenciar el Barça a nivell esportiu i institucional. La Guerra Civil però, va posar punt final als seus projectes i la seva vida, en ser afusellat per tropes franquistes quan es dirigia a Madrid.

El nom de Suñol i Garriga presidirà per sempre més la llotja directiva del Camp Nou. “Quan algú pregunti qui era, podrem explicar-ho amb orgull”, deia Josep Maria Bartomeu durant l’acte de presentació de l’Any Suñol, organitzat amb motiu dels 80 anys de l’accés a la presidència d’aquest empresari, polític i periodista. L’Any Suñol 2015 va arrencar amb la inauguració de l’espai permanent al Museu dedicat a la figura del president. L’acte va ser presidit per Josep Maria Bartomeu; el vicepresident de l’àrea institucional i internacional, Carles Vilarrubí; Margarita Ruiz de Combalia, gerent de la Fundació Suñol, en representació de la família, i Jordi Badia, periodista i escriptor, autor del llibre Josep Suñol i Garriga. Viure i Morir per Catalunya. Badia va fer la glossa de la figura de Suñol, recordant que va ser un “burgès d’esquerres compromès amb el país”, un personatge molt “mediàtic durant la seva època que va ser capaç d’obtenir més vots que Companys i Macià quan va ser escollit com a diputat per ERC per primer cop”.

L’Espai Suñol del Museu és una de les diferents iniciatives que inclou el calendari d’accions d’aquest Any Suñol, amb un recull d’imatges; documents històrics del Museu, l’arxiu familiar i l’Arxiu Nacional de Catalunya, i un vídeo de qui, a més de ser president de l’entitat del 1935 fins a la seva mort, va ser un mecenes cultural, editor, periodista, polític, home d’esport i figura cabdal en la societat catalana dels anys 30.

Un calendari carregat

L’Any Suñol es completarà amb la nova nomenclatura de la llotja presidencial, una conferència magistral sobre la seva figura i el seu període històric, i exposicions itinerants per diverses ciutats europees on l’equip jugui partits de Lliga de Campions durant la tardor. El vicepresident Carles Vilarrubí ha treballat durant mesos per poder posar en marxa aquesta idea amb la col·laboració de familiars i persones vinculades al llegat de Suñol. “Aquests actes serviran per posar el nostre president Josep Suñol i Garriga en el lloc d’honor que es mereix en la historiografia blaugrana. Suñol era un referent de la societat catalana a l’època, i va destacar pel seu ferm compromís polític amb Catalunya, la democràcia i la llibertat”, va dir Vilarrubí.

Històries de superació esportiva