27/10/2011

El talent de La Masia busca el seu lloc

3 min
El talent de La Masia busca el seu lloc

El 13 de setembre del 2008 un Josep Guardiola afònic va encarar una roda de premsa força complicada. El Barça havia empatat amb el Racing 1-1 a casa i, per això, després de dues jornades només sumava un punt dels sis possibles. Per a Guardiola, que llavors encara era novell i un blanc fàcil de les crítiques, va ser difícil convèncer la gent que les sensacions eren bones i que calia confiar en un equip que millorava dia a dia.

Aquell dia Guardiola va haver de defensar la seva decisió de fer jugar Sergio Busquets i Pedro els 90 minuts. El canari ja havia debutat a Primera amb Rijkaard, quan encara duia a la samarreta el nom de "Pedrito", però Sergio Busquets era un desconegut per a una massa social que tot just l'havia vist a Tercerafent la pretemporada. El migcampista no deixava de ser el fill de qui va ser suplent de Zubizarreta, i una setmana abans havia estat suplent en la primera jornada de Segona B, quan el Barça B de Luis Enrique va derrotar la Gramenet al Miniestadi. Però Guardiola els va fer jugar, i va definir la seva actuació com a "excel·lent".

Sergio Busquets va ser el primer dels 18 jugadors que han debutat al primer equip del Barça des de l'arribada de Josep Guardiola. El jugador era un dels que coneixia de la temporada que va ser a Tercera, i exemplifica millor que cap altre el coratge del tècnic de Santpedor, capaç de fer-lo debutar quan tothom mirava amb lupa un projecte que encara no tenia els fonaments sòlids.

No tothom, però, pot dir quegràcies a Guardiola ha arribat a Primera i d'aquí ha saltat al cim del món, guanyant un Mundial. Dels 18 nois que han escoltat amb els ulls oberts els consells del seu tècnic abans de debutar, molts han marxat i es deixen la pell cada dia lluny del primer pla mediàtic, com Abraham -actualment a l'Alcorcón- i l'israelià Gai Assulin -que juga amb l'equip reservedel Manchester City.

Guardiola sempre ha insistit que els jugadors que fa debutar són la punta de l'iceberg. No tots poden arribar al primer equip, i dels que hi arriben, són pocs els que s'hi queden amb continuïtat. Decidit a protegir els joves que van traient el cap a les alineacions, el tècnic de Santpedor sempre ha recordat: "El que és important no és jugar amb 11 jugadors catalans o fets a La Masia, sinó arribar a les màximes finals possibles. Als joves, quan juguen al primer equip, només se'ls demana que facin allò que saben fer. Després, que fallin tant com vulguin, perquè la responsabilitat de marcar gols és dels veterans", deia després de derrotar per 2 a 0 el Rubin Kazan el 2010 amb un equip en què gairebé tothom havia passat per La Masia.

"Si no arribes al primer equip fa mal, però encara és més dur arribar-hi i veure que n'has de marxar", reflexiona Marc Crosas, que havia debutat amb Rijkaard i va marxar al Celtic amb Guardiola a la banqueta. El cos tècnic cuida els detalls i protegeix els joves fins que arriba el moment de prendre la difícil decisió de comunicar als jugadors que s'hauran de buscar la vida lluny de Barcelona. Llavors, alguns ho encaixen bé, i d'altres, malament. Bojan, que havia gaudit de molts partits, es va mostrar prou crític amb el tècnic de Santpedor, mentre que Nolito, actualment al Benfica, explica: "M'hauria agradat quedar-m'hi, però ara toca agrair a Guardiola que em convoqués tants cops, perquè això m'ha donat experiència i força". Álvaro Botía, ara a l'Sporting, admet: "Guardiola et pot donar l'oportunitat de debutar, però llavors tu has d'estar a l'alçada i treballar fort. A més, cal tenir el nivell per rendir, i això és cosa teva". Víctor Sánchez, un altre jugador que va debutar abans de l'arribada de Guardiola i va tancar el seu cicle al club amb el tècnic de Santpedor a la banqueta, opina: "El més dur és estar sempre pensant per què no t'hi has quedat. El millor que pots fer és marxar pensant que ja no tornaràs mai més al Barça".

De fet, la gestió dels joves del planter no és senzilla. Si Bojan es va sentir ferit per no jugar a Wembley, Guardiola es va guanyar Pedro quan li va donar minuts a la final de Roma. Aquell mateix dia va permetre que Botía i Víctor Sánchez celebressin el títol com si fossin membres del primer equip i va convocar Muniesa per intentar que oblidés la targeta vermella que havia vist en el seu debut a la Lliga, davant de l'Osasuna, pocs dies abans.

Amb Isaac Cuenca ja són 18 els jugadors que han debutat amb Guardiola com a timoner. D'aquests 18,tres tenen fitxa al primer equip (Sergio Busquets, Thiago Alcántara i Andreu Fontàs) i sis ja són fora del club (Romeu, Botía, Xavi Torres, Nolito, Gai Assulin i Abraham). Els altres conviuen entre dues realitats, buscant el seu lloc entre el Miniestadi i el Camp Nou. Entre triomfar o marxar.

stats