Publicitat
Publicitat

El tècnic català que entrena el nou geni de la papallona olímpica

Sergi López treballa amb el jove Joseph Schooling, campió dels 100 papallona

Tenia 13 anys i tenia clar quin era el seu ídol. Com tants altres nens que feien natació, Joseph Schooling era admirador de Michael Phelps i, quan se’l va trobar, el 2008, no va desaprofitar l’oportunitat de fer-s’hi una fotografia i demanar-li un autògraf. Vuit anys més tard i en uns Jocs Olímpics a Rio de Janeiro, el nedador de Singapur de 21 anys va derrotar Phelps en la final dels 100 m papallona. Schooling, a qui entrena el català Sergi López, va fer rècord olímpic (50.3) i va deixar clarament enrere els grans favorits, Phelps, Chad le Clos i László Cseh, que van compartir plata amb un crono de 51.14 i van pujar junts al segon calaix del podi.

Joseph Schooling porta l’esport a la sang. El germà del seu avi, Lloyd Valberg, va ser el primer esportista olímpic de Singapur, als Jocs de Londres del 1948, en salt d’alçada. Ara ell ha donat al seu país la primera medalla d’or -la primera va ser la plata en halterofília el 1960 de Tan Howe Liang, un xinès emigrat a Singapur-. Ja amb 12anys Schooling va cridar l’atenció pel seu potencial i va rebre beques per estudiar als Estats Units, dins d’un programa per potenciar la natació local. Des de fa anys Schooling viu a Florida, on ha anat al prestigiós col·legi Bolles, a Jacksonville, ja que aquesta institució tenia un dels millors programes per a joves nedadors. Un programa liderat perun entrenador català: Sergi López.

El tècnic català va marxar de casa de ben jove, a mitjans dels anys 80, quan va estudiar a les universitats d’Indiana i d’Amèrica, a Washington. El 1988 va guanyar la medalla de bronze als 200metres braça. Un cop es va retirar, López va fer fortuna com a entrenador als Estats Units, on ha aconseguit fer-se un nom, primer a la Universitat de Virgínia de l’Oest. Del 2007 al 2014 el tècnic català va liderar el programa de natació de l’escola Bolles, descobrint i potenciant alguns nedadors que han estat a Rio de Janeiro, com Ryan Murphy -or als 100 metres esquena-, Kevin Cordes, Caeleb Dressel -or al relleu 4 x 100 lliures- o el canadenc Santo Condorelli. A les ordres de López l’equip d’aquesta escola va batre el rècord nacional dels Estats Units i les universitats es van barallar per endur-se uns talents que continuen en contacte amb el català. Schooling va marxar a la Universitat de Texas i va començar a dominar els mundials de categories inferiors. Ara bé, va demanar a la seva universitat que López no deixés de treballar amb ell. “No ha defallit ni un segon. Cal agrair la confiança dels seus pares, Colin i May, que m’han deixat acompanyar el Jojo en aquest trajecte”, deia ahir López, que va fer-se una foto amb Schooling on els dos aguanten una samarreta del col·legi Bolles.

De fet, Schooling va parlar tan bé de López que la Federació de Natació de Singapur el va contractar per liderar la seva selecció a finals del 2014. Menys d’un any després de l’arribada a Singapur, el seu equip ja batia el rècord de medalles als Jocs del Sud-est Asiàtic. Ara ha arribat l’or de Schooling, el deixeble d’un català que ja fa dècades que brilla als Estats Units. El seu nou repte, ara que acaba contracte amb Singapur, serà a la Universitat d’Auburn per continuar entrenant.

Històries de superació esportiva