Un Sant Esteve mogudet

M’he aixecat grandia, avui. Sant Esteve és dels dies més reposats de les festes. No hi ha ressaques i el sopar del dia anterior ha estat lleugeret. Avui toquen canelons. D’espinacs i pinyons. I xampinyons. Són prop de les onze, però encara no les han tocades. A la ràdio sona música enllaunada perquè els treballadors puguin tenir festa en unes dates tan assenyalades. Ben aviat sonen els senyals acústics de l’hora en punt. Les notícies, Catalunya Ràdio: “El president José Ramón Bauzá ha dimitit de tots els seus càrrecs avui dematí. Bauzá s’ha vist obligat a renunciar al càrrec després que el Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears hagi reconsiderat la seva decisió entorn de la farmàcia que regenta l’apotecari marratxiner. A la nova sentència, el jutge obliga també el president a retornar tots els guanys obtinguts amb la farmàcia en el temps que ha estat al capdavant del Govern”. L’ensaïmada em queda a mig canyó.

Pos el televisor. Antena 3: “Abdica el rei Felip VI i parteix amb la seva família al complet cap a Itàlia. S’especula que la família reial podria acabar ocupant la mateixa residència que Alfons XIII, rebesavi del monarca avui abdicat, ja va habitar en el seu exili a Roma. Tot i que no han transcendit els motius de la renúncia al càrrec, tot indica que Felip ha pres la decisió després que el fiscal Horrach hagi decidit acusar la infanta Cristina, germana del monarca, per a la qual demana vint anys de presó. Felip, a més, veu perillar l’ordre establert amb la Transició, tant per la caiguda del bipartidisme arreu de l’Estat com per la incapacitat de frenar l’onada independentista del Principat de Catalunya”. Faig un glop d’aigua per fer-me espassar la suor freda. Baix l’escala tentinejant a cercar el diari.

L’ARA Balears obre en portada: “Esquerra s’integra definitivament dins un nou MÉS”. Una llarga entradeta explica les noves condicions: “El partit fins ara liderat per Joan Lladó ha estat acceptat per l’executiva de la nova formació política. Tots els partits han decidit no sols renunciar a les sigles, sinó també a les quotes personals que fins ara havien anat imposant. Així, es repetiran les eleccions primàries que feren esclatar el conflicte i cap dels caps visibles dels partits no hi concorrerà. Biel Barceló ha afirmat que ‘cal una renovació profunda del mapa polític i seria hipòcrita i cínic que nosaltres en volguéssim continuar formant part’. Joan Lladó, per part seva, recalcava “l’acord total” a què s’havia arribat: ‘El que ens interessa és una formació forta, unida i que defensi el sobiranisme a les Illes Balears, amb aquest acord aspiram a tot a les pròximes eleccions autonòmiques i municipals i no descartam poder ser segona força. Si fos així, la nostra formació no entraria a cap govern sense que hi hagués un acord per demanar a la ciutadania si vol continuar formant part d’Espanya’. David Abril confirmava també que “ja hem parlat amb la gent de Podem Mallorca i han entès que la renovació sense ells era impossible, alhora que han vist que els calia una branca que els reforçàs en termes identitaris, per això se senten còmodes amb nosaltres i ja ens han dit que volen participar a les primàries”.

Encenc l’ipad. M’arriba un tuit a través de Vilaweb: “Artur Mas convoca eleccions plebiscitàries per al febrer i anuncia un acord total amb Junqueras”. Clic damunt la notícia: “CiU i ERC concorreran junts a les plebiscitàries i ja han anunciat que la candidata serà Carme Forcadell. El número dos de la llista l’ocuparà Muriel Casals. La CUP i Procés Constituent, que ja s’havien unit en el mateix sentit, han revelat que les negociacions amb CiU i ERC estan molt avançades i que ICV també s’hi ha afegit. La llista conjunta proposa una DUI per al dia que es constitueixi el nou parlament si tenen una majoria suficient de vots”. Trec la prova per mirar-me la febre.

Baix d’esma a fer un cafè. A Can Lliro duen l’ Sport. Portada: “Bartomeu destitueix Luis Enrique. Guardiola, nou entrenador del Barça”. Obr el diari: “El president ha anunciat també la seva dimissió pel bé del Barça i ha convocat eleccions avançades amb el desig que ‘s’hi puguin presentar les persones més preparades i indicades, nosaltres hem iniciat un canvi de rumb per retornar al cercle virtuós, però han de ser uns altres els qui ho liderin”. Em bec el cafè d’un glop i m’aixec victoriós de la cadira alhora que em dic: “Això sí que ja no pot ser”. I me’n vaig cap a ca mon pare i ma mare a dinar de canelons. D’espinacs i pinyons. I xampinyons. Ai no, que no ha pensat a posar-n’hi.