CELOBERT

Sacrificis

HA PASSAT MOLT DESAPERCEBUDA l’aprovació al Parlament d’una moció que insta a prohibir els correbous. No se n’ha parlat perquè va coincidir amb un ple terrible. Aquell dia el portaveu de Cs va denunciar que se sentien amenaçats pels que, al Parlament, donaven suport a la presumpció d’innocència dels presos acusats de terrorisme per una justícia i uns mitjans de comunicació clarament de part. L’operació per criminalitzar l’independentisme és tan barroera que ha tornat a convertir-se en una pura demostració de força estatal.

He tornat a pensar molt en els correbous d’ençà que aquest estiu vaig saber que encara se’n feien a Vidreres, no gaire lluny d’on visc. No n’hauria tingut notícia si no fos que un pobre bou desesperat va intentar salvar-se del turment, va saltar una tanca, va caure entre el públic i va ferir un espectador. Va acabar escapant-se, però la sentència ja estava escrita i els municipals el van seguir fins al bosc, on el van liquidar.

Els partidaris d’aquestes crueltats les defensen dient que l’home és amo de les bèsties i que negar-nos el dret de fer-ne el que vulguem és rebaixar la nostra categoria. Jo penso el contrari: que aquestes festes ens deshumanitzen. Treuen dels animals tot el que la mirada de l’home -com és la seva responsabilitat moral- els ha donat de seu. El buit que deixa en l’animal aquesta retirada correm a omplir-lo d’irracionalitat. No estic dient que la bèstia sigui per si mateixa irracional -això no hi ha manera de mesurar-ho- sinó que la considerem la portadora de la irracionalitat, de la violència, de la força bruta o com vulguem dir-ne. Partint d’aquesta superioritat moral, ja podem torturar-la fins a les crueltats més delirants.

Quin ensenyament ancestral reiteren, aquestes celebracions de la impunitat del més fort? Aquesta manera d’excitar-se amb la indefensió de l’altre, aquest acarnissament amb el més dèbil, ¿no promocionen el pitjor de la persona, la falta d’empatia i la deshumanització? Els assassins en sèrie solen ser també maltractadors d’animals. Quan veig tanta reticència per acabar amb aquestes festes em faig una idea de l’època que visc, depredadora i per tant autodestructiva, i entenc que tampoc hi hagi res a fer amb el canvi climàtic.

La proposta de prohibir els correbous va venir de Catalunya en Comú - Podem. El resultat de la votació dona una fórmula de la categoria moral dels nostres representants. Només 50 diputats van votar-hi a favor. 17 hi van votar en contra i 61 van abstenir-se, com dient a les bèsties que ja s’ho faran.