Publicitat
Publicitat

La futura alcaldessa mou peça

En pocs dies, Ada Colau va donar suport al procés i va donar carabasses al full de ruta. Aquest dilluns, però, la futura alcaldessa de Barcelona s'ha fet la foto amb l’ANC i Òmnium i ha compromès la seva assistència a la manifestació de l’Onze de Setembre. Tot sembla indicar que Colau -que necessita els regidors d’ERC- serà sobiranista mentre ningú no li marqui el ritme, i mentre no l’obliguin a abraçar-se a Artur Mas.

I després del 27-S? Doncs dependrà dels resultats; per donar suport al procés, la condició bàsica és que el procés camini. L’opció personal de Colau té un gran pes entre els seus, però cal veure la reacció de Podem, coresponsable del seu èxit. Colau ha de buscar el suport d’ERC sense trencar equilibris interns. Els republicans s’hi posen bé, primer perquè un acord compensaria el seu alineament amb Artur Mas; segon, perquè una pressió excessiva sobre Colau podria posar-la en mans de l’unionisme. Però Alfred Bosch ha de demostrar que els seus vots són decisius: l’estira-i-arronsa està servit, de manera indefinida.

Mentrestant, ERC busca una relació més directa amb la nova esquerra espanyola (Oriol Junqueras es va trobar informalment amb Pablo Iglesias, a Madrid, fa algunes setmanes), i els sectors independentistes a l’entorn de Colau voldrien trobar punts de contacte entre el relat de Podem i el dels republicans, però les diferències respecte al paper de CiU -soci de full de ruta per a uns, enemic a batre per als altres- obren molts interrogants sobre l’escenari posterior al 27-S.

21D