CRÒNICA

“Ha fet fred a Estremera aquest hivern”

Junqueras i Forn expressen el ferm convenciment de resistir -“Si vosaltres persistiu, nosaltres resistim”- i de mantenir-se forts, “sense odi ni rancúnia”

El fred. Segurament no hi ha sensació més eficaç i eloqüent per descriure l’aïllament, la llunyania i l’enyor. La carta que Oriol Junqueras i Joaquim Forn han escrit des del seu captiveri d’Estremera està protagonitzada pel fred. Aquest dimecres la van llegir a la plaça Sant Jaume, ahir que es complien sis mesos de l’empresonament dels dos polítics. Van ser els seus familiars -la cunyada de Junqueras i la filla de Forn- i dos representants dels seus respectius partits -Alfred Bosch i Xavier Trias- els encarregats de transmetre-la a la munió de persones que omplien la plaça en solidaritat amb ells i amb les seves famílies. “Gràcies” és la primera paraula de la carta per expressar l’agraïment a les mostres de suport a ells i al seu entorn més pròxim. “Ha fet fred a Estremera aquest hivern. Els murs són freds, no veus ni un arbre ni una muntanya, tenim enyor del món i de les olors familiars, la literatura ens ajuda a omplir les hores...” La poètica evocadora és un bon aliat per a ells. Els dos presos expressen el ferm convenciment de resistir -“Si vosaltres persistiu, nosaltres resistim”- i de mantenir-se forts, “sense odi ni rancúnia”.

A Sant Jaume hi va haver una nodrida presència de representants de Junts per Catalunya, el PDECat, Esquerra Republicana, Demòcrates per Catalunya, els comuns i la CUP. També dels sindicats, Plataforma per la Llengua, la Taula del Tercer Sector, Súmate, Unió de Pagesos i el Col·legi d’Advocats. Hi havia dues de les cares del dia: Elsa Artadi, que sona entre els noms candidats a la investidura, i Ernest Maragall, recent formalitzada la seva militància a ERC. Ni a la carta enviada pels presos ni als parlaments fets durant l’acte es va fer cap menció explícita a una pròxima formació de govern, una demanda que, per cert, va fer el mateix Junqueras dilluns. Quan Roger Torrent va prendre la paraula es van sentir algunes veus i lemes clarament al·lusives al buit de govern a Catalunya: “Puigdemont, el nostre president!” i “Ni un pas enrere!”

El president del Parlament va voler recalcar la injustícia que suposa la presó i l’exili. Les figures de Dolors Bassa, Carme Forcadell, Josep Rull, Jordi Turull i Raül Romeva, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart també van ser clarament glossades i homenatjades. Així com els membres del Govern que estan allunyats de Catalunya, ja sigui a Brussel·les, Ginebra o Berlín. “El carrer i les institucions han de continuar caminant junts”, va exhortar Torrent com a missatge d’unitat: “Quin delicte són les urnes i la democràcia?”

L’autoritarisme creixent

Abans havien intervingut Marcel Mauri, en nom d’Òmnium Cultural, i Josep Cruanyes, de l’ANC. A més d’expressar tot el suport i escalf als presos polítics i a les seves famílies, tots dos van coincidir a destacar l’autoritarisme, la repressió i la coacció creixents, encarnats singularment aquests dies en el cas dels mestres de Sant Andreu de la Barca.