BARCELONA
Misc 31/05/2018

Salvar el Mesón del Café, salvar el Gòtic

A més de l’emblemàtic local, se subhastaran quatre pisos de veïns

i
Toni Vall
3 min
Un cambrer de l’històric El Mesón del Café amb un dels clients fidels del local.

BarcelonaMil dos-cents cafès diaris i vuitanta quilos setmanals. Seixanta-cinc anys al peu del canó i una clientela fidel que estima El Mesón del Café i estima Antonio Peligros, una institució del carrer Llibreteria, un resistent irreductible envoltat, com aquell llogarret gal, de comerços i allotjaments colonitzats pel turisme i l’especulació immobiliària. Acompanyats, això sí, per alguns altres resistents: la cereria Subirà, l’entrepaneria Conesa i la pastisseria La Colmena. L’Antonio -acompanyat de la seva filla Montse, que ja fa trenta anys que li fa costat en el negoci, l’Associació de Veïns del Barri Gòtic i la plataforma Resistim al Gòtic- alça la veu contra la imminent subhasta, programada per al 5 de juliol, en què la Generalitat posarà a voluntat de licitació 47 béns immobles a tot Catalunya, 16 a Barcelona, un dels quals l’edifici del número 16 de Llibreteria, als baixos del qual hi ha El Mesón des del 1909.

El preu de sortida de l’edifici a la subhasta serà de 810.000 euros, un preu “absurd i desorbitat”, segons opina Josep Maria Roig, president de l’Associació d’Establiments Emblemàtics de Barcelona, propietari de La Colmena i infatigable lluitador pel reconeixement total de la singularitat dels comerços que pertanyen a la personalitat de la ciutat i que van desapareixent inexorablement. “S’han de fer més esforços per a la catalogació i protecció”, diu.

De fet, El Mesón té l’etiqueta de comerç emblemàtic, però això no l’està lliurant de veure’s amenaçat de desaparició depenent de com es desenvolupi una subhasta que sembla pensada per afavorir la licitació de grups inversors. Falta veure com pot intervenir l’Ajuntament de Barcelona. L’alcaldessa Ada Colau, assabentada de la situació, va visitar dimecres el local per donar-los suport i transmetre’ls bones intencions. Martí Cusó, portaveu de Resistim al Gòtic, ho té molt clar: “Exigim a la Generalitat que paralitzi la subhasta. Menteix quan diu que no ho pot fer; el 2016 es va comprometre a no subhastar aquests immobles”.

Fonts de la secretaria d’Hisenda expliquen que en el cas de les herències sense testament que arrosseguen deutes, el Govern ha de subhastar-les per eixugar-los. Diuen que la resta de diners que s’obtinguin no es quedaran a les arques del Govern, sinó que s’invertiran en polítiques culturals o assistencials. Serà, però, per la via indirecta, en funció del que decideixi la Junta de Patrimoni, on l’Ajuntament té veu. “Són recursos monetaris que acabaran anant a polítiques d’habitatge social”, defensava el secretari d’Hisenda, Albert Castellanos, que també insistia que, un cop engegada la subhasta, no hi ha marxa enrere.

Cusó argumenta que el Gòtic -dins la lògica que empelta tota la ciutat- ha arribat a un extrem irrespirable, amb el preu de lloguer per metre quadrat més alt de l’Estat. Reclama que els immobles afectats per la subhasta passin a formar part del parc d’habitatge públic. A més d’El Mesón, hi ha una escala de veïns que també està afectada. Especialment sensible és el cas de la Núria, una àvia de gairebé noranta anys que tota la vida ha viscut a l’escala. “Si es consuma la subhasta i el beneficiat és un grup inversor, és evident que, seguint la lògica imperant, voldran fer una reforma integral i habilitar pisos de luxe per a lloguers astronòmics”, conclou. Des de la direcció d’Hisenda defensen que els quatre pisos d’El Mesón no es poden separar de la resta de la finca, perquè el propietari no en va fer la divisió horitzontal, i afegeixen que els inquilins tenen contracte indefinit.

Altres casos

Juntament amb la finca del carrer Llibreteria, el 5 de juliol sortiran a subhasta nou pisos més a la capital catalana. Fonts del departament d’Economia calculen que poden obtenir uns dos milions i mig d’euros amb la seva licitació. “Si l’Ajuntament considera que aquests diners s’han de destinar a polítiques socials d’habitatge, ho pot fer”, insistia ahir Castellanos, que també instava el consistori a exercir el dret de tanteig en futurs lots d’herències intestificades per arribar a un acord amb l’administració i adquirir les finques abans que surtin a subhasta pública.

En un sentit similar al del portaveu de Resistim al Gòtic s’expressa Miquel Carner, de l’associació de comerciants Barna Centre, que demana una actitud més activa i constructiva a les autoritats: “Ningú no es mulla, tothom mira cap a una altra banda. Es lamenten quan ja no hi ha res a fer, quan el desastre s’ha consumat”, afegeix Cusó. I Roig continua: “Obren botigues i més botigues impersonals. Totes venen el mateix: productes adreçats als turistes, que no estan fabricats ni a Catalunya, ni a Espanya, ni tan sols a Europa”. És eloqüent donar un cop d’ull als voltants d’El Mesón del Cafè. Al davant, BCN Gifts Shop -souvenirs-; al costat, Mobile Store -telèfons i accessoris-, i gairebé al davant, Souvenirs LB. A la cantonada de Llibreteria amb Sant Jaume, una altra gran botiga de souvenirs.

stats