BARCELONA
Misc 20/08/2015

El secret de Verdi: pedigrí, constància i tenacitat

Des del 2002 ha guanyat nou vegades el premi al carrer més ben guarnit de Gràcia

i
Toni Vall
3 min
Josep Maria Contel, membre històric de la junta de Verdi del Mig, i abans de Verdi de Dalt, i Susanna Font, dos dels pilars del carrer més exitós de Gràcia.

BarcelonaTubs i mangueres, rotlles de plàstic, bastons i fustes, tela de galliner, eines i taules, lones i pòsters vells. El cartell del Saloon del Far West d’un guarniment antic. El local i el pati de l’Associació de Veïns de Verdi del Mig està ple de materials i andròmines, vestigis del present, el passat i el futur d’un indret sempre actiu però ara en calma perquè l’ebullició és a l’exterior. El carrer Verdi està ple de passejants, passavolants i turistes que volen veure el guanyador del concurs de guarniments d’enguany. El primer premi no li ve gens de nou, sempre són favorits, però mai es conformen, mantenen la il·lusió intacta i les hores de feina tenaç i constant. Em sembla que és precisament aquest el secret del seu èxit.

El carrer Verdi ha tornat a guanyar el concurs de carrers de Gràcia. / CÈLIA ATSET

Des del 1978, primer any que Verdi va guarnir el carrer després de dinou anys de no fer-ho, han guanyat setze vegades. Les set primeres el premi va ser per a Verdi de Dalt. I en els últims tretze anys, nou vegades el vencedor ha sigut Verdi del Mig.

Josep Maria Contel va ser entre 1998 i 2006 president de l’associació de Verdi de Dalt i ara és membre de la junta de Verdi del Mig. Té algunes claus que expliquen l’èxit global del carrer: “Quan jo no podia enfilar-me a penjar un ornament perquè em feia mal l’esquena, el primer que venia a ajudar-me era el Sergi Font, que era el president de Verdi del Mig. No competíem, ens ajudàvem en tot el que calia”. Avui el Sergi continua en el càrrec i seva va ser la idea del jardí japonès que els ha tornat a portar al triomf.

El carrer Verdi durant la festa major de Gràcia

El Josep Maria i la Susanna Font, germana del Sergi i un dels pals de paller de la junta, m’ensenyen els dossiers amb el projecte, les fotos de models reals en què s’han inspirat per a les columnes, el cirerer florit, el túnel de glicines, els fanalets, el lluitador de sumo... S’hi detecta el detallisme i el perfeccionament en totes les decisions que cal prendre i els riscos que convé assumir. És una feina de mesos que ha anat madurant, evolucionant i solidificant-se a mesura que s’ha anat aproximant l’estiu.

La fórmula màgica?

La Susanna concreta que no hi ha fórmules màgiques que condueixin a l’èxit, només valors i actituds que no es poden perdre mai: constància, entusiasme, col·laboració, fraternitat, perseverança, il·lusió, força, tenacitat... De fet, i com a declaració de principis, algunes d’aquestes paraules estan escrites a les columnes i banderoles de l’adornament nipó d’enguany. És important saber que aquests valors són uns valors heretats. L’Albert Font, el pare de la Susanna i el Sergi, va ser un dels màxims responsables de la recuperació del guarniment de Verdi, l’any 1978. Ara els seus fills i néts no poden estar-hi més implicats. El Josep Maria corre a ensenyar-me una foto important amb els que ell anomena “els recuperadors de l’etapa democràtica”.

L’obtenció de recursos econòmics és un factor important. A banda de la subvenció que reben els carrers, a Verdi hi ha una sòlida xarxa d’obtenció d’ingressos: rifes, loteries, calçotades, arrossades, venda de programes, samarretes, polseres i altres elements de marxandatge. La feina sense descans topa a vegades amb suspicàcies, com la xiulada de dilluns quan es va conèixer el primer premi. “La rivalitat és normal i ve de lluny”, diu Contel -als anys 20 el carrer Camprodon es va queixar de la decisió del jurat-, però no treuen cap a res, continua, les queixes i acusacions infundades. “Som els primers a ajudar els altres carrers quan tenen problemes i ells també ens ajuden a nosaltres”, conclou la Susanna.

La primera notícia que es té d’un guarniment a Gràcia és del carrer Ample l’any 1862. Sabeu com es diu ara aquell carrer? Verdi. Pedigrí.

Sants agafarà dissabte el relleu de Gràcia

El barri de Sants es prepara aquests dies per a la festa major, que començarà dissabte a les vuit del vespre amb el pregó del periodista Alfred Picó al Parc de l’Espanya Industrial. Enguany hi haurà 18 carrers guarnits, dos més que l’any passat, i més de mig miler d’activitats per als que vulguin viure la festa. Dissabte a la tarda mateix ja es farà una cercavila amb gegants i tabalers i hi haurà una actuació dels Castellers de Sants. Aquests dies, a més dels concerts habituals, també es faran al barri tota mena de concursos i jocs infantils, la tradicional cursa d’andròmines, xocolatades i moltes més activitats. Podeu trobar més informació a la web festamajordesants.net.

stats