21/11/2015

La història del revolucionari Guttmann

2 min
El dissabte 28 de novembre TV3 emetrà el documental sobre la vida de Ludwig Guttmann, produïda fa dos anys per la BBC.

Barcelona“Aquests són els meus pacients!” i emfasitza la paraula meus. Ho diu el doctor Ludwig Guttmann a la pel·lícula The best of men. Una de les seves infermeres, refractària al comportament expeditiu del doctor, li etziba a la seva companya de fatigues: “Sembla que hagi sortit d’un manicomi”. Valgui aquesta eloqüent escena per resumir la personalitat i les essències d’aquest film produït per la BBC fa un parell d’anys i que es va projectar dijous al vespre als cinemes Texas en el marc de la celebració dels cinquanta anys d’aniversari de l’Institut Guttmann de Barcelona.

Se situa a Anglaterra l’any 1944, quan Europa vivia sotmesa als desastres de la Segona Guerra Mundial i molts soldats patien greus lesions de columna vertebral que derivaven en complicacions neurològiques molt difícils de tractar. L’arribada de l’alemany Guttmann a un hospital de mètodes anquilosats i poc eficients va suposar una revolució, l’aplicació de nous sistemes de cura i de relació amb els pacients, vistos amb mals ulls pels metges tradicionals, però que acabarien resultant del tot eficients: fora els sedants innecessaris i prou d’enguixats desproporcionats que semblaven sarcòfags. “La meva feina és fer-los la vida més agradable”, intenta raonar una infermera instal·lada en el pessimisme fatalista de no poder fer res per ajudar-los a no morir. “No! La seva feina és curar-los!”, li etziba Guttmann.

50 anys de l’Institut Guttmann

La pel·lícula, que s’emetrà a TV3 el dia 28 i a TVE el 5 de desembre, posseeix una mirada intensa i reveladora, allunyada dels cànons telefílmics, que li injecta vida i interès. La projecció al Texas va comptar amb la presentació del propietari del local, Ventura Pons, que va glossar a més a més les virtuts de l’Institut Guttmann, on es va recuperar del seriós accident de bicicleta que va patir fa dos anys. Per la seva banda, el doctor Josep Maria Ramírez, director de la institució, va destacar que l’hospital avui en dia no s’assembla gens als temps que retrata el film però que es manté viva la mateixa filosofia: “La centralitat de la persona, la voluntat d’ajudar i la càrrega humanista”. Per celebrar el cinquantenari de l’Institut, l’ONCE -fidel col·laboradora i mecenes- el 28 de novembre distribuirà cinc milions i mig de cupons amb l’efemèride.

stats