Publicitat
Publicitat

Un ‘reset’, sisplau, reiniciem-nos, tornem a començar

Batussa descomunal entre uns membres de la CNT que volen entrar i la Guàrdia Urbana de paisà que vigila l’entrada. Garrotades amb els pals de les banderes, cops de puny i els vidres de la porta d’entrada trencats

L’últim cop que vaig ser a l’Aliança del Poblenou, per la celebració dels cinquanta anys de CCOO, uns afiliats del sindicat que havien sigut acomiadats es van enfrontar amb els organitzadors, que no els deixaven entrar al local. El primer debat de campanya dels alcaldables per Barcelona té lloc també en aquest indret preciós d’un barri de vespres animats i fantàstica vida veïnal. El primer que veig tot just arribar és una batussa descomunal entre uns membres de la CNT que volen entrar i la Guàrdia Urbana de paisà que vigila l’entrada. Garrotades amb els pals de les banderes, cops de puny i els vidres de la porta d’entrada trencats. Si no m’aparto a temps quasi em toca el rebre.

La baralla dura uns tres o quatre minuts, és d’una violència contundent i no la definiria com “uns moments de tensió”, tal com sento en la versió oficial d’una estona després. Un dels manifestants és detingut i m’acosto als seus companys per preguntar-los els motius de l’incident. No en trec l’aigua clara. Sembla que l’origen del problema és un conflicte laboral al departament de Territori, però no em donen gaires més detalls. També veig membres de la PAH. Només faltaria, el debut d’Ada Colau mereix que estigui ben acompanyada pels seus.

A l’interior, els cinc alcaldables ja fa estona que han arribat. La platea no està plena: uns tres quarts d’entrada. L’acte, organitzat per BTV i per la Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB), anima a tuitejar i enviar preguntes durant el debat. Hi ha cert malestar perquè s’hagi exclòs la presència de Ciutadans i la CUP, i Collboni ho aprofita per retreure a Trias i Colau que no hagin intervingut en els debats previs.

Els tuitaires han decidit per un 54% dels vots que el primer bloc d’intervencions sigui sobre desigualtat i pobresa. Els alcaldables de seguida s’embranquen a discutir de qui és culpa aquesta desigualtat. Del PSC i ICV-EUiA o de CiU? El famós “i tu més” que sempre apareix. Amb bon criteri, Bosch ho detecta i els ho fa notar a la resta. El següent tema no pot ser més espinós: les condemnes als encausats pel setge del Parlament i el cas Ciutat morta. Un altre debat enquistat, consideracions fetes mil vegades i una coincidència: “La violència no és admissible”. Bé, gràcies per la constatació. Un zasca de Fernández-Díaz a Colau: “¿Els contenidors qui els crema? ¿ El Espíritu Santo?” Comencen a parlar de contaminació i just llavors un problema tècnic obliga a aturar el debat. Un dels manifestants de l’exterior ha manipulat el grup eletrogen i cal reiniciar el sistema elèctric. Reiniciar, sí, un reset, vaja. No puc estar-hi més d’acord.

La veu del poble