Publicitat
Publicitat

CAFÈ BAVIERA

Aprendre de Guardiola

Fabian Delph, jugador del Manchester City, ha comentat aquesta setmana a la BBC que ha après més coses amb Guardiola en tres setmanes d’entrenament que en tota la seva carrera esportiva. I Delph no és ni un jove ni un nouvingut. Amb 26 anys, ha jugat al Leeds United, va ser el gran talent de l’Aston Villa, du una desena de partits amb la selecció anglesa i ha estat dues temporades al City de Pellegrini, on ha participat molt menys del que ell hauria volgut. Amb l’arribada d’un nou entrenador, Delph ha renovat la motivació. Diu del Pep que “és un perfeccionista”. En destaca la traça per simplificar les coses. La manera de jugar. La manera com veu el futbol. “T’adones del que voldràs fer en els pròxims partits”. Guardiola, amb el seu bagatge i la seva intensitat, està seduint i convencent una plantilla nova.

Una nit de l’any del centenari del Barça, passejant pel carrer Aribau, anant del pàrquing al restaurant que tenien alguns jugadors, Guardiola ens va explicar als amics del moment que l’escoltàvem embadalits que, pel que ell havia vist com a jugador, considerava que hi havia dues classes d’entrenadors. Els primers, els que havien sigut tan grans en el món del futbol que explicaven les coses amb tal convenciment que te’ls creies a cegues (“Si durant el partit et diu que et tiris a un pou, t’hi tires de cap”). Els segons són professionals que viuen obsessionats per la feina, estudiosos dels rivals, de l’última pensada tàctica, que preparen tots els entrenaments de la temporada amb l’exigència d’una final… Ho argumenten tot tant que, sí o sí, els acabes fent cas.

Guardiola havia begut de sis anys de Cruyff, d’una temporada de Robson i, aleshores, convivia amb Van Gaal. Acabada l’etapa de jugador, el Pep va tenir curiositat per anar a parlar de futbol amb els entrenadors sud-americans i europeus que, per una cosa o altra, admirava. Era una esponja. De tots en va manllevar alguna idea per, després, com a entrenador, posar-la en pràctica al Barça B, al Barça, al Bayern i ara al City.

El Pep -sis Lligues en set temporades- ja acumula molta experiència pròpia a les banquetes. Però la síntesi del seu futbol passa per haver entès que la perfecció és la intuïció i la genialitat sumades al treball obsessiu, al mètode i al rigor. Només el temps dirà si Guardiola se’n surt amb el seu futbol de toc a Anglaterra, en un país on els migcampistes com Delph acostumen a creure que una pilota és allò que, quan miren al cel, sempre els passa volant per sobre.

PUBLICITAT
PUBLICITAT