28/02/2013

I si parléssim de Pedro?

Per als barcelonistes tinc una bona notícia. Avui s'acaba el mes de febrer. I en tinc una de dolenta: malgrat l'actitud irreprotxable dels jugadors, n'hi ha que fa dies que no poden dissimular les seves mancances. Leo Messi va amb el dipòsit en reserva, Cesc Fàbregas fa més nosa que servei, Dani Alves en balla més que en toca, Carles Puyol ja no està per esprints, i Víctor Valdés, per dir un altre nom, ha canviat la pilota per la bola del món i hi va posant el dit, a veure quin serà el seu destí.

En canvi, qui ha rebut tota la befa de la culerada (que és més sagnant que la crítica) és un Alexis Sánchez que, com més ha anat la temporada, més tendència ha tingut a anar-se embolicant ell sol fins a caure en una incomprensible depressió futbolística. Davant de porta, ha estat maldestre en massa ocasions i aquesta és l'errada més evident als ulls, fins i tot, dels que no en saben de futbol. Mentre Alexis ens treu de polleguera, però, no ens fixem en un altre jugador que ha estat titular el doble de vegades que el xilè (29 a 15) i que arrossega, aquesta temporada, uns números molt pitjors. Pedro Rodríguez, jugant 1.000 minuts més que Alexis (2.598 a 1.553), només ha marcat dos gols més. És a dir, si al Niño Maravilla li costa 313 minuts marcar un gol, Pedro en triga 433 a marcar-ne un. Per gairebé cinc partits sencers que juga, marca un gol. D'ocasions, també en genera més Alexis: una cada 43 minuts, mentre que Pedro cada 55 minuts fa una rematada. Això sí, en l'encert de cara a barraca estan, pràcticament, igual de desencertats. Pedro marca un gol de cada 8 ocasions, mentre que Alexis en necessita 9. Però com que en aquest equip Leo Messi té el monopoli del gol, fixem-nos en altres intangibles. Tot i jugar molt menys, Alexis ha donat més assistències que Pedro en xifres absolutes. El xilè també recupera més pilotes (una cada 31 minuts) que no pas Pedro (una cada 43), mentre que, pel que fa a les pèrdues, estan pràcticament clavats. A favor del canari cal dir que provoca més penals (2), mentre que Alexis provoca més targetes grogues al rival (5).

Ni l'un ni l'altre tenen els números que necessita el Barça i tots dos estan a anys del seu millor nivell i de les expectatives. Això sí, d'un en tenim un gran record entre el 2008 i el 2011 i a l'altre no li veiem cap futur. I si en comptes de valorar-los pel rendiment al camp ho quantifiquem pels calés al banc, aquí vénen les grans diferències. Són dues apostes de Guardiola, però mentre que l'un va costar 30.000 euros, per l'altre en vam pagar 30 milions. I, per si no estiguéssim contents amb Pedro i Alexis, recordeu que l'estiu que ve ens tornen Ibrahim Afellay i Bojan Krkic.