Publicitat
Publicitat

CAFÈ BAVIERA

Les últimes voluntats

Santiago de Xile. Partit de futbol entre la selecció local i l'Argentina per a la classificació per al Mundial del Brasil 2014. Al descans, els visitants guanyen per 0 a 2. Leo Messi ha marcat el primer gol. Es desmarca al moment just i rep la pilota en posició dubtosa, gairebé al punt de penal. La controla, la trepitja amb l'esquerra per col·locar-se-la a lloc, deixa passar el defensa i, amb la sang freda del matador, la clava a l'angle curt d'un porter que fa l'estàtua quan el que hauria hagut de fer és una altra cosa: aplaudir.

El madridista Higuaín, com a bon davanter centre i per no ser menys, es busca la vida i marca un altre gol de bandera. De cop i volta, però, quan l'àrbitre assenyala el camí dels vestidors, es produeix un fet insòlit. La notícia de la nit. Un dels àrbitres assistents del partit s'acosta a Leo Messi i li demana que es facin una fotografia junts. El jugador del Barça, amb el seu posat poc expressiu, hi accedeix amb l'amabilitat de les estàtues del museu de cera i es deixa retratar, amb un iPad, per un amic que el linier ja tenia a punt per a l'ocasió.

El linier és paraguaià, es diu Nicolàs Yegros i aquest Xile-Argentina significava el seu últim partit com a internacional. Després de tota una vida impartint justícia, ha pensat: "Que carai, em fa il·lusió tenir un record al costat del millor jugador del món i no en tindré cap altra oportunitat". És un gest d'admiració. L'última voluntat, humana, comprensible. L'afició xilena -i la premsa més apassionada- ho veuen, en canvi, com una mostra de la parcialitat de l'àrbitre en un partit molt important per a les seves aspiracions.

No és -que consti en imatges- l'única vegada que Messi ha vist com un àrbitre li demanava fer-se una foto amb ell. En l'amistós que l'Argentina va jugar contra la selecció de Veneçuela a l'Índia -on Lionel Messi va ser rebut com un heroi sagrat- l'escena encara va ser més sorprenent perquè l'àrbitre va sortir del vestidor amb la seva pròpia càmera a la mà per retratar-se amb Messi en el moment del sorteig de camp, a l'inici del partit. El davanter, superat per la petició inesperada, no va saber gaire com havia d'actuar i no es van arribar a retratar. Allò, però, era un partit de costellada i ahir, en canvi, s'hi jugaven moltes coses i a la FIFA no li deu haver fet gaire gràcia. A Nicolàs Yegros, però, ja li poden anar al darrere amb un flabiol sonant. Ell ja té el que tothom voldria: una foto amb el millor jugador del món.

A hores d'ara el que ningú encara no entén, a Xile, és que l'àrbitre paraguaià, després de fer-se una fotografia amb Alexis Sánchez, hagués decidit fer-se una fotografia amb Messi.