23/08/2016

L'Ésdansa injecta creativitat en la tradició

3 min
Oskara, l’espectacle de Kukai Dantza amb Marcos Morau, de La Veronal.

BarcelonaTreballar en xarxa i connectar la contemporaneïtat amb la tradició són dos dels propòsits de l’Ésdansa, el festival de la dansa d’arrel tradicional impulsat pel Cercle de Cultura Tradicional i Popular Marboleny que se celebra a les Preses (Garrotxa) fins al 28 d’agost. “Volem fer un gir de 180º als balls tradicionals per combinar-los amb les propostes més trencadores”, diu el director de l’Ésdansa, Jordi Fosas. “Som conscients que hi ha uns estereotips sobre la dansa d’arrel, però volem trencar-los i per això busquem aliats que ens hi ajudin”, afegeix Fosas, que enguany programa gairebé una trentena d’espectacles i activitats.

Uns aliats de primera són la companyia basca Kukai Dantza, protagonista d’aquesta 34a edició de l’Ésdansa amb dues propostes que, com diu Fosas, són “un exemple fantàstic” per visualitzar la possibilitat de lligar tradició i creació contemporània. La companyia del ballarí i coreògraf Jon Maia, guanyadora de dos premis Max l’any passat, col·labora amb Cesc Gelabert a l’espectacle Gelajauziak, la base del qual són dues danses populars basques tractades des del present. Es podrà veure aquest dijous a la plaça Major de les Preses a partir de les nou de vespre. L’altre espectacle de la Kukai Dantza, Oskara, serà divendres al Centre Cultural, a les 23.30 h. En aquest cas el diàleg serà amb Marcos Morau, de la companyia La Veronal. Segons Fosas, en aquest “viatge hipnòtic per l’imaginari basc treballen entre l’arrel més popular i l’expressió més avantguardista” i aporten una interessant reflexió “entorn de la tradició”.

Fosas entén que la dansa d’arrel tradicional ha de ser “actual, viva i en constant procés de regeneració”, però troba a faltar propostes artístiques d’aquesta mena a Catalunya. Tanmateix, en comptes de lamentar-se ha decidit impulsar el premi Delfí Colomé juntament amb la direcció general de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals del departament de Cultura de la Generalitat, la Fira Mediterrània de Manresa, el Festival Sismògraf d’Olot, la Federació d’Ateneus de Catalunya i el Graner-Centre de Creació del Cos i el Moviment. El premi, dotat amb 10.000 euros i destinat tant al sector professional com a l’amateur, reconeixerà el millor projecte de creació i producció en dansa d’arrel tradicional.

El mestratge de Joan Serra

A més de les propostes de Kukai Dantza, l’Ésdansa també ha dissenyat un itinerari al voltant del mestratge i el llegat del pedagog i coreògraf Joan Serra. Hi haurà espectacles com ara Sols, del ballarí Jordi Rubio i l’acordionista Carles Belda; Esvorell, de Magí Serra, Joana Serra i Marçal Ramon, coproduït amb la Fira Mediterrània de Manresa i Dansàneu, i Tants records, una col·laboració de l’Esbart Sant Cugat amb el cantaor que va en la línia de trobar nous camins que defensa l’Ésdansa, un festival que, com diu Fosas, vol “incentivar la participació”. “S’ha de ballar perquè la dansa no sigui una cosa arqueològica”, afegeix el director d’un festival que aquest any té un pressupost de 180.000 euros (un 15% més que el 2015), el 60% dels quals són aportacions públiques de l’Ajuntament de les Preses, la Diputació de Girona i la Generalitat.

Pel que fa a la presència internacional, enguany hi participen companyies de Botswana, Moldàvia, Colòmbia, Burundi i l’Argentina. “És important veure altres maneres de treballar la dansa d’arrel. Ens enriqueix moltíssim començar ballant danses colombianes i acabar amb unes corrandes”, diu Fosas.

stats