Publicitat
Publicitat

Mor Kenny Baker, l’R2-D2 de ‘Star Wars’

L’actor britànic va donar vida al robot en sis pel·lícules de la saga de les galàxies

Kenny Baker, l’actor britànic que donava vida al robot R2-D2, va morir ahir als 81 anys després d’una llarga malaltia degenerativa, segons va explicar la seva neboda, Abigail Shield, al diari The Guardian. “Ha tingut una vida molt llarga i plena, i va fer feliç molta gent. Estem molt orgullosos de tot el que va fer”, va dir Shield sobre l’home que es va ficar dins del petit robot a La guerra de les galàxies, una saga cinematogràfica en què alguns dels personatges més emblemàtics no tenien aparença humana (R2-D2 i C-3PO) o amagaven el rostre darrere d’una màscara (Darth Vader). De fet, Baker ni tan sols tenia línies de diàleg. Tanmateix, aquest anonimat visual no ha impedit que fossin actors molt admirats per qui ha seguit i segueix l’univers Star Wars.

Baker, nascut a Birmingham el 24 d’agost del 1934, havia participat en algunes sèries de televisió quan George Lucas el va convèncer per ser R2-D2. El director de La guerra de les galàxies (1977) necessitava un actor que dirigís els moviments del robot des de dins, i la mida de Baker, que feia 112 cm d’alçada, s’adeia amb la feina. Tot i que l’actor no ho veia clar, finalment va acceptar la proposta de Lucas.

Ja en la primera entrega de la saga, R2-D2 i C-3PO, interpretat per Anthony Daniels, es van convertir en una parella inseparable a la pantalla, tot i que la relació entre Baker i Daniels era qualsevol cosa menys cordial, i tant un com l’altre sovint aprofitaven les entrevistes per recordar que ni es parlaven.

Doble paper com a robot i ‘ewok’

Després de La guerra de les galàxies, Baker va continuar lligat a l’univers creat per George Lucas. Va repetir a L’Imperi contraataca (1980) i a El retorn del Jedi (1983) va fer dos papers: el de R2-D2 i el de Paploo, un dels ewoks que s’enfronten a les tropes imperials; és el que roba una de les motos dels soldats. Tot i que la tecnologia robòtica havia avançat molt, Lucas va tornar a comptar amb Baker per a les tres preqüeles de la saga. En canvi, el delicat estat de salut no li va permetre ficar-se dins de R2-D2 a El despertar de la força (2015), tot i que hi apareix en els crèdits com a assessor. Tampoc va poder viatjar a Los Angeles per a l’estrena de la pel·lícula.

Al marge de Star Wars, Kenny Baker va actuar en pel·lícules com Flash Gordon (Mike Hodges, 1980), L’home elefant (David Lynch, 1980), Els herois del temps (Terry Gilliam, 1981), Amadeus (Milos Forman, 1984) i Mona Lisa (Neil Jordan, 1986) i en una sèrie de televisió dels 80 sobre Les cròniques de Nàrnia, entre d’altres.