12/10/2016

Música per recordar els 50 anys dels Panteres Negres

3 min
Música per recordar els 
 50 anys dels Panteres Negres

BarcelonaBeyoncé va tirar pel dret quan a l’última Super Bowl va fer servir l’estètica dels Panteres Negres per interpretar la cançó Formation: roba de pell negra, boines negres i coreografia militar. Era la seva manera de dir que les coses no havien canviat tant els últims 50 anys i que les condicions materials de la població afroamericana als Estats Units no han millorat des que una colla d’activistes van decidir organitzar-se a Oakland el 1966 per defensar-se de les accions repressives de la policia. El missatge de Beyoncé era que moviments actuals com Black Lives Matter, que denuncien la violència policial i la discriminació racial, responen al mateix conflicte dels anys 60, quan en el context de la lluita pels drets civils va sorgir el Black Panther Party (Partit Pantera Negra).

El cicle de música negra Say It Loud! recorda aquest any els Panteres Negres amb la projecció de The Black Panthers: Vanguard of the Revolution (2015), els dies 19 i 23 d’octubre als Cinemes Girona. El documental de Stanley Nelson explica fil per randa i amb diferents punts de vista la controvertida història d’un moviment polític que va néixer amb l’autodefensa com a propòsit urgent. “La pantera no ataca. Quan se sent amenaçada, primer recula, però si l’agressió continua, aleshores atacarà”, explicava Huey Newton, un dels fundadors del Partit Pantera Negra.

Paral·lelament, van intentar bastir una cultura comunitària i social i aplicar uns idearis revolucionaris d’emancipació en un context especialment convuls. Van perdre la batalla per diverses raons, incloent-hi la pressió de l’FBI, les diferències internes i els errors en la gestió de la violència, però la seva influència, inscrita en el black power que van contribuir a configurar, va penetrar en la cultura negra. Gestos com els dels atletes Tommie Smith i John Carlos als Jocs Olímpics de Mèxic, les cançons polítiques de Curtis Mayfield i Gil Scott-Heron, l’estètica i l’organització del grup Public Enemy, el cinema de Spike Lee o fins i tot la intervenció de Beyoncé a la Super Bowl reflecteixen la importància que els Panteres Negres han tingut en la construcció d’una identitat col·lectiva assetjada per la desigualtat i el racisme.

Justament la capacitat de la cultura com a eina de transformació social que d’alguna manera proposaven els Panteres Negres és un dels eixos del cicle Say It Loud!, organitzat per la cooperativa QueSoni. En aquesta novena edició reforça els lligams amb l’economia social incorporant la cooperativa/llibreria Pebre Negre com a espai d’activitats i manté el compromís amb la concepció no comercial de la cultura.

Soul, jazz, hip-hop i ‘reggae’

Aquesta manera de fer amara la programació artística, que combina noms internacionals i locals sempre vinculats a la música negra. El cicle començarà divendres a l’Ateneu Popular 9 Barris amb una block party, una festa gratuïta amb els Nación Funk All-Stars i Lalo López (Fundación Tony Manero) com a mestre de cerimònies. Dissabte hi haurà soul amb la britànica Harleighblu, trip-hop amb els madrilenys Iseo & Dodosound i modern jazz amb els italians Mop Mop, que vindran amb el vocalista nigerià Wayne Snow. El cap de setmana següent, l’activitat musical es farà a La Farinera, que el divendres 21 acollirà els concerts del raper malagueny Elphomega i el dissabte 22 vuit hores de reggae amb el britànic Macka B com a convidat especial.

A més de concerts, el Say It Loud! també programa la presentació de la novel·la gràfica Ghetto brother. Una leyenda del Bronx, de Julian Voloj i Claudia Ahlering. Serà el dilluns 17 a la llibreria Pebre Negre, el mateix lloc on el dijous 20 hi haurà un maridatge de vi i jazz amb el cantant de jazz Pau Fuster i el sommelier Carles Mira.

stats