Publicitat
Publicitat

A la Schubertíada els migdies són per a la música de Bach

Arnau Tomàs protagonitza un concert del cicle Bach & Breakfast

La Schubertíada de Vilabertran va engegar l’any passat el Bach & Breakfast, un petit cicle dedicat a Bach amb una particularitat horària: concerts a les 11.30 h. Arnau Tomàs, violoncel·lista del Quartet Casal, va interpretar les suites per a violoncel sol del mestre alemany, i aquest any hi torna però acompanyat de Kennedy Moretti per tocar aquest diumenge les tres sonates per a viola de gamba i clavicèmbal. Serà el segon concert d’un cicle que també inclou, avui, el recital de la violinista Lina Tur Bonet, que interpretarà les Partites núm. 1 i 2.

“Tinc molt bon record de l’any passat. Va ser un experiència molt bona -diu Tomàs-. Hi havia un públic molt interessat, molt atent, i el marc era fantàstic per a aquesta música, perquè una església romànica és molt adient per a aquest repertori barroc amb tanta mística. Dóna una mena de pau espiritual a qui l’escolta, perquè la música de Bach, fins i tot la instrumental, sempre té un aire religiós”. També l’horari és bo, perquè, segons Tomàs, “els concerts de matí són ideals per a repertoris com aquest”, centrats en música “maquíssima, d’alta qualitat, però que no té els clímaxs expressius i el romanticisme exacerbat que poden tenir Schubert o Beethoven”.

Tomàs, que tocarà el violoncel, tindrà com a soci Moretti, un clavecinista a qui considera “un partner ideal per fer música a duo perquè té molta experiència acompanyant músics i perquè està especialitzat tant en clavicèmbal com en piano modern”. A més, es coneixen de fa temps, i han coincidit com a docents en centres com l’Esmuc. Tomàs repetirà a la Scubertíada l’1 de setembre, aquesta vegada amb el Quartet Casals. “Serà un programa variat, amb molt contrast estilístic”, diu sobre un concert amb obres de Haydn, Xostakóvitx i Ravel.

La integral de Beethoven

El Quartet Casals, que fa uns anys va abordar la integral de quartets de Schubert a Vilabertran, tornarà l’any que ve a la Schubertíada per tocar la integral dels quartets de corda de Beethoven. “Vilabertran serà el primer lloc on tocarem aquests quartets que tenen una envergadura enorme, tant tècnica com musical, sobretot els últims -explica Tomàs-. Una integral com aquesta exigeix la màxima entrega dels músics. Feia servir el quartet com a taula d’experiments per després compondre simfonies”. Tot plegat, un tasca que Tomàs considera “difícil i molt compromesa”.