08/10/2016

“Tenim consciència de fer art, no un producte”

2 min
Arnau Tordera, amb samarreta pintada de rosa, amb els altres membres d’Obeses.

Barcelona“Sembla un petit pas per a Obeses, però és un gran pas per a la humanitat”, fa broma, o no, Arnau Tordera, líder del grup osonenc que avui tanca al Teatre Nacional (TNC) la gira que va començar el 21 de maig del 2015 a L’Auditori de Barcelona. Per posar punt final a l’anomenada Gira Llegendària, lligada al disc Monstres i princeses (2015) i a l’espectacle amb banda simfònica i/o cor, Tordera i companyia convertiran el TNC en el Museu Obeses.

“Acabem just al costat d’on vam començar els concerts del projecte Obeses 3D, però en un marc relativament diferent; artístic, però d’una altra disciplina: el teatre -explica Tordera-. En aquest sentit, Obeses reforça el plantejament que ha tingut sempre de cuidar l’escena com un element més del joc estètic. A més, acompanyarem el concert amb un seguit d’accions escèniques”. A la Sala Gran del TNC, i durant “més de dues hores”, interpretaran peces de Monstres i princeses i d’altres treballs acompanyats d’un cor d’una desena de veus -aquest cop no hi haurà banda simfònica-; i no hi faltarà la versió de Venim del nord, venim del sud de Lluís Llach que van estrenar al Born el 10 de setembre. Però l’espectacle començarà abans, cap a les sis de la tarda a l’exterior del teatre. “Serà un preludi en què els personatges diversos que apareixen en les cançons i que formen part de l’univers Obeses, tots ells peculiars i únics, cobraran vida i aniran apareixent pels jardins del TNC, de manera que el públic podrà interactuar amb ells”, diu. I entre els personatges, la geganta de Núria Feliu farà el paper de la Ben Plantada.

L’humorista Peyu farà de guia d’aquest eixam de criatures “fascinants i misteriores” com les d’una exposició universal i acompanyarà el públic fins al teatre. “Volem transmetre un art absolutament viu, atractiu per a la gent del nostre temps i que no renuncia a cap dels principis artístics amb els quals considerem que s’ha d’articular l’excel·lència. Tenim la consciència de fer art; no estem fent un simple producte de consum”, assegura Tordera, un home de tarannà alhora modernista i noucentista.

Un musical sobre Verdaguer

“L’essència romàntica i l’essència del conservadorisme semblen antagòniques però tenen punts de contacte, i l’art pot conjugar la reverència a la tradició i a la rebel·lió”, diu Tordera, que després de tancar la gira té un nou repte: un musical sobre Verdaguer, amb “implicació absoluta del grup”, que s’estrenarà a L’Atlàntida de Vic el 16 de desembre. “Descobreix un Verdaguer adolescent, enamoradís, contraposat al Verdaguer madur que abandona l’amor terrenal per dedicar la seva existència a la poesia”, avança.

stats