MÚSICA
Misc 06/09/2017

150 músics reclamen “una reforma” de la SGAE

i
Xavier Cervantes
2 min
L’entrada 
 A la seu barcelonina  de la SGAE.

Barcelona“Després dels escàndols i els presumptes delictes coneguts a finals del mes de juny...” Així comença el manifest signat per més de 150 músics que es consideren “perjudicats per les pràctiques presumptament il·lícites” dutes a terme a la Societat General d’Autors i Editors (SGAE). El text, titulat En defensa dels nostres dret s, reclama “una reforma” de la SGAE i demana a “les autoritats i el ministeri de Cultura que actuïn contra les males pràctiques” de l’entitat.

És la reacció d’un col·lectiu que després de molts anys de passivitat ha decidit que ja n’hi ha prou i que cal una “regeneració ètica de la SGAE, la plena transparència de la gestió i la divulgació entre els socis, l’atribució equitativa i proporcional dels drets d’acord amb les aportacions de cada autor i la professionalització en la gestió”. Es tracta de reformar la SGAE de dalt a baix. Entre els signants del manifest hi ha Alejandro Sanz, Jaume Sisa, Eva Amaral, Fernando Alfaro, Rosendo, Santiago Auserón, Malú, Niña Pastori, Melendi, Antón Reixa, Kiko Veneno, Santi Balmes, César Strawberry, Alberto García Demestres i Sabino Méndez.

El frau de ‘La Roda’

“És fonamental recalcar que els autors i artistes no estem involucrats en l’exercici d’aquestes pràctiques fraudulentes, sinó que som víctimes dels presumptes delictes”, es pot llegir en un text que fa referència a la interlocutòria del jutjat central d’instrucció núm. 2 de l’Audiència Nacional que va destapar l’anomenada trama de La Roda, integrada per alguns socis de la SGAE “en connivència” amb productores de televisió, que va defraudar 100 milions d’euros entre el 2006 i el 2011.

La Roda ha sigut la gota que ha fet vessar el got de la paciència dels signants del manifest, i un pas més en el desprestigi de la SGAE, tocada des que el 2011 la Fiscalia Anticorrupció va ordenar el registre de la seu de la societat d’autors. Aleshores es va acusar Teddy Bautista, que llavors era el president de la SGAE, d’apropiació indeguda, administració fraudulenta i un delicte societari. El cas s’ha allargat sis anys i aquesta mateixa setmana ha entrat en una nova fase: el jutge de l’Audiència Nacional José de la Mata va tancar dilluns la instrucció del cas determinant que tant Bautista com el seu número 2, José Luis Rodríguez Neri, van saquejar 21 milions d’euros de la SGAE durant tretze anys. Arribats a aquest punt, Bautista i Neri s’enfronten a un judici durant el qual pot aflorar tot un reguitzell de males pràctiques.

Tanmateix, el manifest En defensa dels nostres drets no fa cap referència explícita al cas contra Bautista. Això sí, insisteix a “exigir responsabilitats” i “la devolució de les quantitats presumptament defraudades” per La Roda. També demanen que la justícia “actuï ràpid i de manera eficient”. “Com a conseqüència directa de la comissió dels presumptes delictes de frau i estafa, tots nosaltres hem vist minvats tant els nostres beneficis com els nostres drets”, lamenten els músics en el manifest.

stats