09/12/2011

TV3 patida per un perico: la nostra? la vostra?

2 min

TV3 és la meva televisió. Comparteixo les seves línies vermelles, el seu univers de referència i la llengua. Per tot això i moltes altres coses visc amb neguit els núvols negres que amenacen la nostra. No obstant, des de la meva militància blanc-i-blava comparteixo amb la majoria de pericos el sentiment que els mals de TV3 em són aliens: són els mals de la vostra.

TV3 és la televisió de l'equip d'una part dels catalans: del FC Tabarra, en genial expressió de Juanjo Sáez que ens recordava l'heroi Quim Sales. I ho és, no només, ni sobretot, com a mirall, sinó com a productor de realitat. L'absurd protagonisme de personatges secundaris (el pare tertulià de Xavi, el sogre escriptor de Shakira, l'oncle madridista d'Iniesta). La intromissió en espais no esportius de la normalitat culer (l'obsessió de la primera època del gran programa d'Albert Om amb els partits del Barça, els Caps d'Any amb Puyols i Guardioles).

I com a data negra de la història de TV3, el 20 d'octubre: declaració històrica d'ETA, execució de Gaddafi… i, a la vostra, hi trobem no sé què de La Masia.

Però per il·lustrar la vivència d'un perico amb la televisió pública catalana, res com una anàlisi de cas: el València-Espanyol de dissabte passat. La retransmissió d'un partit de futbol pot respondre a dos grans codis: el partidista o el neutral. En principi, TV3 pren partit pels equips catalans, de manera que dissabte, teòricament, anava a favor de l'Espanyol. El partit va ser polèmic: un penal en contra dels que mai es xiulen, una duresa extrema dels locals sense prou càstig (València: 25 faltes, cinc targetes, cap expulsat; Espanyol: sis faltes, cinc targetes), unes mans a l'àrea valencianista sense xiular. I de tot això, què en deia Bernat Soler? Que l'àrbitre no tenia altre remei que xiular el penal, que el València juga de manera contundent i que les mans no eren clares. ¿Anava a favor del València? No. Simplement vivia l'Espanyol des de la distància, com un observador neutral. I hem quedat que aquest no és el codi de TV3. Al seu costat, un Pichi Alonso que mereix un article específic. I a peu de camp, un gran Oriol Vidal que intentava introduir una mirada perica sense que Bernat Soler l'hi permetés.

Jo entenc Bernat Soler. I entenc que demà, si hi ha un penal televisiu de Puyol a Ramos, el veurà diferent que el de Dídac. I que si a Leo Messi li fan una falta com la que li van fer a Rui Fonte, no la passarà per alt com dissabte. L'entenc perquè a mi em passaria el mateix. La diferència és que jo no sóc un professional de TV3.

stats