07/02/2011

Un conte de Reis

2 min

FiLÒSOFFa 40 anys era normal que una família de la plaça Urquinaona de l'Eixample barceloní, catalana, catalanista i antifranquista no tingués cap interès pel futbol. Sense cap prejudici intel·lectual, el futbol no estava present en la quotidianitat d'aquesta família ni en la de moltes altres. Per tant, no determinava ni les agendes personals, ni les professionals. Han passat 40 anys… Tot i aquest agnosticisme futbolístic, quan van arribar els Reis del 1971, als avis d'aquesta família els va fer il·lusió que als dos néts grans els Reis els portessin unes samarretes de futbol. Com que els néts eren dos i els equips catalans de primera també, van pensar que el més lògic i divertit era comprar una samarreta de cada un dels dos equips. Han passat 40 anys….

Una i altra samarreta va anar a parar a cadascuna de les dues butaques on s'acumulaven els regals de cada nét. I ho van fer de forma absolutament atzarosa. Un atzar als 5 anys d'edat que ha donat lloc a una passió que el temps ha carregat d'arguments. Amb aquelles samarretes els nens de moltes escoles catalanes es disfressaven de futbolista per Carnaval -només aquell dia, per sort- i al pati s'organitzaven derbis equilibrats entre els nens que portaven la blanc-i-blava i els que portaven la blaugrana. Han passat 40 anys….

Han passat 40 anys: vivim i construïm un país incomparablement millor que el d'aleshores. Però el lloc que ocupa el futbol en la nostra societat i la manera com es reparteix aquest lloc no crec que respongui a alguns dels valors que volem per al país: intel·ligència, diversitat i humilitat.

Han passat 40 anys i els dos cosins, com cada any, s'han tornat a trobar a Urquinaona. Ara ja són els seus fills -a qui no han permès que l'atzar decidís de quin equip havien de ser- els protagonistes del dia. El Jordi està content pel resultat de la nit de Reis. L'altre nét, s'escapa de la casa familiar abans d'hora, se'n va a Cornellà a recollir l'última dosi de carbó del dia i escriu unes ratlles plenes de nostàlgia

stats