ILLES TECONOLÒGIQUES
Portada 17/10/2015

‘Girls in tech’

2 min

El dèficit de diversitat a les empreses tecnològiques és un problema global i les Balears no en són una excepció.

La manca de vocacions cientificotècniques serà un dels grans problemes del futur pròxim i el fet que les dones no estiguin optant per aquesta mena d’estudis n’és probablement la primera causa.

Els grans avanços en matèria tecnològica i científica han de venir i per poder conquerir aquests avanços necessitarem milers de científics, centenars d'enginyers i milions de tècnics que crearan nou coneixement, que esdevindrà en noves tecnologies, que es transformaran en una major esperança de vida, una millor qualitat vital i que ha d’anar acompanyada d'igualtat, llibertat i pau.

Però, en la meva opinió, això només ho aconseguirem si les dones pugen al carro dels friquis, ‘nerds’, ‘empollons’, ‘gafapasta’, ‘teclitas’, ‘geeks’… I com a societat ens hi haurem d’esforçar si volem que això passi.

Per la patronal d’empreses de software, aquest és un tema recurrent que en més o menys humor tractam tot sovint. No és només un problema de números, emperò. També de manca de perspectiva, la diversitat porta una riquesa imprescindible per aconseguir objectius més ambiciosos.

Actualment a alguns països comencen a veure aquest problema amb la seva dimensió real i algunes iniciatives interessants comencen a agafar forma. Algunes de les més interessants que conec són http://girlswhocode.com/, https://djangogirls.org/ i http://spain.girlsintech.org/, les tres cerquen augmentar les vocacions en l’àmbit tecnològic des de perspectives diferents: les dues primeres ensenyant a programar per tractar de desmuntar idees preconcebudes sobre la tecnologia i la tercera fent difusió i cercant que dones que estan dins el món tecnològic puguin servir d’exemple per a altres.

Entre tots hem de canviar la imatge d’un entorn ple de homes poc sociables, una mica extravagants i llunàtics que fan coses rares amb màquines i començar a mostrar el món creatiu, professional i obert a tothom, necessitat de tothom que hi vulgui fer feina.

stats