ILLES TECONOLÒGIQUES

Tendències tecnològiques del 2016

L’inici del nou any és un bon moment per fer una mirada endavant i veure quines seran les tendències tecnològiques el 2016. En un moment en què molts sectors estan sent revolucionats per l’entrada de nous competidors que basen la seva proposta de valor en la tecnologia, què més podem esperar?

Parlar del mòbil com a tendència seria ridícul a hores d’ara, però el 2016 serà l’any en què es consolidarà una tendència que ja es comença a veure: molts d’usuaris d’internet que tan sols hi accedeixen mitjançant el mòbil.

Els darrers anys s’han començat a veure de manera habitual dispositius per a ús personal –els anomenats portables (wearables)– que ens permeten obtenir dades de la nostra vida diària o ens permeten estar connectats en qualsevol circumstància. Aquests dispositius no han acabat de trobar el seu espai definitiu, però segur que en sentirem a parlar molt durant l’any vinent.

Fa anys que es parla de la internet de les coses i de com en el futur hi haurà més electrodomèstics, cotxes o cases connectats a la xarxa que persones, però pareix que serà en el futur proper quan aquesta promesa es començarà a complir.

Els vehicles autònoms són ja una realitat. De moment, però, la legislació no està preparada per a l’aparició massiva de vehicles sense conductor, però de ben segur que en sentirem parlar, i molt, durant el 2016.

La intel·ligència artificial és avui, també, una realitat que està transformant la manera en què les empreses de tecnologia resolen els problemes. Categoritzar, cercar relacions o fer prediccions s’ha convertit en una tasca senzilla que no fa més de 5 anys vèiem impossible. Totes les empreses haurien de tenir el dia d’avui projectes amb aprenentatge de les màquines.

En l’àmbit empresarial, la computació al nigul i les aplicacions comercialitzades com a servei continuaran consolidant-se i apareixeran més i més pensades per a aquest entorn; ningú es pot plantar, ja que el seu serà un producte aïllat, totes les aplicacions empresarials hauran de tenir una API i estar preparades per donar suport a aquesta nova realitat.