Publicitat
Publicitat

La competitivitat és la clau

Antoni Riera, catedràtic d’Economia Aplicada de la UIB i director de la fundació Impulsa Balears, ens comentava aquesta setmana que les Illes Balears arrosseguen més de 15 anys de pèrdua constant de productivitat. Això vol dir que a la mateixa proporció de recursos utilitzats per produir riquesa, el resultat és cada vegada menor, i que si el resultat global ha crescut és perquè hem emprat més recursos dels disponibles, via endeutament.

El primer que vaig pensar va ser: aquests polítics no en tenen ni idea! Però a mesura que avançava la conversa, vaig veure que no només els polítics no han fet els deures, sinó que les empreses tampoc no hem estat a l’altura.

Hem de canviar aquesta capsa negra que és l’economia d’una regió i ser capaços, amb els mateixos recursos que empram ara, de tenir millor resultat: més renda per càpita.

Hem de ser més competitius. Tots. Els polítics han d’intentar no malbaratar els recursos i seva és la responsabilitat del llarg termini: infraestructures, educació o cohesió social. Però les empreses i els que hi treballam també tenim molt a dir-hi.
Som les empreses balears competitives? En termes generals, no gaire. I això ho hem de canviar entre tots. La tecnologia és fonamental per millorar la productivitat. La tecnologia té sentit enfront de tasques repetitives o de gran volum i que amb les eines adequades es poden fer més ràpid, amb menys esforç o millor.

Cada petit comerç ha de trobar el seu camí per aprofitar un canal de distribució com és internet; en la restauració són les xarxes les que ens ajudaran a treure profit d’internet, però eines de gestió innovadores o noves tècniques culinàries poden ser igual d’importants; com ho són automatitzar processos de gestió dins qualsevol empresa, digitalització del paper, millorar en eines de comunicació interna i externa o gestionar els projectes amb solucions adequades a les necessitats actuals. Tot això són només petits exemples de com farem créixer la productivitat de les Balears, una mica cadascú.

PUBLICITAT
PUBLICITAT