Publicitat
Publicitat

OPINIÓ

El valor de la Universitat

Fa poc llegia que la UIB és la universitat pública espanyola amb la despesa mitjana per alumne més baixa de l'Estat. Em vaig imaginar les conclusions del polític de torn: necessitam gastar més, més finançament, la manca de qualitat d'alguns estudis és per la falta de recursos...

En realitat, l'únic recurs escàs amb la gestió universitària és la planificació política. A les Illes no ens calen tants de graduats en dret, en administració d'empreses, en els diversos magisteris, psicologia... Actualment hi ha devers 12.000 estudiants de grau a la UIB i molts no trobaran una feina d'acord a la seva preparació. Per això el meu diagnòstic és ben el contrari: que hem de tenir una universitat amb menys estudiants, reduir places de professions massificades i esgotades, començar a mirar quines són les professions de futur, què necessitarem d'aquí a 10 o 20 anys, i les relacionades amb les tecnologies en són una clara mostra: el nostre sector ha crescut un 28% amb professionals en temps de crisi i la universitat no té més, sinó menys, estudiants en les carreres relacionades amb nosaltres.

Els estudis científics i tècnics són més cars i requereixen més esforç per part dels estudiants; per tant, fa falta una política valenta i decidida: beques, promoció en els instituts, inversió en instal·lacions i equipaments, i col·laboració amb el sector privat. Mentre les mètriques amb què mesuren l'èxit de la UIB siguin alumnes formats i no el valor aportat a la societat, no tindrem la universitat que ens mereixem, una universitat realment transformadora.

M'agradaria construir una escola politècnica capdavantera en els pròxims deu anys i que totes les altres carreres tinguessin una patena tecnològica que prepari els estudiants per als reptes del futur. La base hi és –tenim una escola politècnica sobre la qual construir grans coses–, ara toca tenir el valor de fer-ho.

Això no obstant, segurament ningú en farà cas, com ha passat en els darrers deu anys, i la UIB continuarà sent la fàbrica de funcionaris que els polítics han decidit que tinguem, mentre que els professionals qualificats que realment necessitam les empreses balears els hem d'anar a cercar a fora.