05/08/2011

Atacar Catalunya

3 min

L'altre dia Moody's va rebaixar la qualificació del nostre país. A Catalunya Ràdio cridaven: "Nou atac de Moody's a Catalunya!" Aquestes maneres jo no les sentia des que, en vida de Franco, Radio Nacional de España reaccionava de manera similar quan a l'estranger ens criticaven. Un temps en què els catalans fèiem conyeta d'aquestes manipulacions. Després va venir la Transició, que ha servit per sensibilitzar-nos sobre la " rica diversidad regional española ". Ara, els catalans ja practiquem el patrioterisme hispà.

Els de Moody's, però, deuen tenir informació privilegiada. Van rebaixar la qualificació de Catalunya abans que es descobrís que l'Ajuntament de Moià (5.713 habitants) té un forat de 25 milions d'euros. Com diria el Capri, toquen a 4.376 euros per morro. Diuen que no es podrà pagar la nòmina als cent empleats que algú va anar contractant com si l'Ajuntament fos la Chevron Oil. Probablement, l'anterior consistori d'aquesta vila no s'havia comportat de manera gaire diferent a la d'altres municipis. Ens abaixaran la qualificació els pèrfids anglosaxons de Moody's a mesura que es vagi destapant el tinglado municipalista? Seria bo repassar com, de mitjana, s'ha comportat qualsevol ajuntament català durant aquests últims 32 anys de daurat descontrol.

Probablement, aquest ajuntament imaginari al qual em refereixo ha ingressat massa diners gràcies al totxo. Se n'han finançat l'ajuntament, els partits... i el que penja. Excitat per l'esnifada contínua de ciment, el seu carrer principal deu haver estat, fins fa poc, trufat d'oficines de caixes d'estalvi que animaven la població a endeutar-se en promocions que el mateix consistori estimulava. Alhora que, fent gala del menyspreu per l'economia productiva que ens caracteritza, aquest ajuntament tenia polígons industrials pitjors que els del tercer món: parcel·les en situació irregular, sense serveis ni voravies, amb forats i sense enllumenat. Perquè l'ajuntament català, en general, ha fet de tot... menys el que era la seva feina. A part de construir rotondes com un dement, aquest ajuntament deu haver incorporat serveis gratuïts per a festes amb brigades municipals que les muntaven i desmuntaven segons la demanda d'uns capriciosos habitants del benestar. És molt probable que, el seu dia, aquest ajuntament muntés una escola de música i dansa. I de teatre. I patronat de turisme. I llar d'infants. I d'avis. Tot de franc, esclar. Fins i tot és probable que si una noia quedava prenyada sense voler-ho, hi hagués un assistent social municipal per explicar-li, amb gran sensibilitat social , que els nens no vénen de París.

També és més que probable que, per als temes de seguretat, aquest ajuntament imaginari no hagi fet confiança a la policia del país (com passa als països entenimentats) que i hagi generat el seu propi CSI. Com tots, deu haver fet mans i mànigues per trobar activitats que emplenessin el poliesportiu, la piscina (a l'hivern) i el centre cultural. Instal·lacions que un dia va inaugurar el president de torn de la Generalitat. Perquè si no els hi construïen, rebentaven. "I què?" "No en tenen, també, al poble del costat?" Ja ho veuen, els parlo d'un poble estàndard, molt conscienciat, que es deu haver declarat "desnuclearitzat". I deu estar agermanat amb algun municipi llatinoamericà, perquè això fa solidari i antiamericà. I permet, a l'hora d'organitzar el viatge per visitar-los, no haver de saber idiomes. Però si un dels pobles agermanats és europeu, pot ser que el seu alcalde, en visitar-nos, hagi fugit amb les mans al cap. Ah, me n'oblidava: si els que manen són hereus ideològics del tiet Stalin, molt probablement hauran instaurat la figura del Comissari Polític de la Brossa, per vigilar que dins de les llars es practica l'escombraria selectiva .

Ja es veu que tot aquest cúmul de collonades no fan mal al país. Perquè no és culpa de ningú. No en són culpables els ajuntaments. Ni els parlamentaris quan es passaven per l'arc del triomf els informes sobre finances municipals de la Sindicatura de Comptes. Ni tampoc és culpa de no haver fet una llei que posés els municipis sota l'estricta auditoria de funcionaris (interventors/secretaris) de la Generalitat, amb accions penals si s'escau. Ni tampoc en té la culpa seguir mantenint repartidores especialitzades en nepotisme com les Diputacions. Ni el fet ve estimulat per una població malcriada que ha assetjat els ajuntaments amb demandes al·lucinants. Perquè, de fet, tot això dels municipis que jo els explico no constitueix cap atac al país. No senyor. Som on som, i estem com estem, perquè ens ataquen els malvats mercats globalitzats liderats per Moody's. Que no? Però si ho han dit a la ràdio!

stats