EL CRIM NO FA VACANCES

Un cap tallat entre les albergínies

Pocs crims han sigut tan populars a Barcelona com el que va horroritzar l’opinió pública a finals del 1872

Barcelona sempre ha sigut una ciutat de crims, però pocs de tan populars com el que va horroritzar l’opinió pública a finals del 1872. La tarda del dilluns 14 d’octubre, un pagès de les Hortes de Sant Bertran estava treballant al seu camp d’albergínies quan va trobar un estrany paquet. A dins hi havia un cap tallat. Alertades les autoritats, es va exposar aquella troballa a l’Hospital de la Santa Creu i es va demanar als barcelonins que passessin a identificar-la. El dia següent trobaven un cos decapitat a prop de Sants, i una persona deia que reconeixia aquella testa. Pertanyia a un esparter anomenat Batllori, que tenia botiga al número 26 del carrer Nou de la Rambla. Des del primer moment, la policia va sospitar de la minyona, que, en ser preguntada, va dir que el seu amo havia marxat a cobrar uns deutes i que no sabia on podia ser.

Pere Batllori era un comerciant acomodat que duia 22 anys divorciat de la seva dona, amb qui no tenia fills. Vivia amb una criada, la Gregòria Foix i Rambla, natural de Benicarló, de 44 anys, que el cuidava molt bé. En agraïment per les seves atencions, l’havia nomenat única hereva. Però la minyona tenia por que el vell Batllori fes les paus amb la seva exmuller i canviés el testament. Així doncs, va convèncer el seu amant, el soldat de 33 anys Victoriano Ubierna, natural d’un llogarret de Burgos, perquè l’ajudés a desfer-se’n. Pensava cobrar l’herència, casar-se amb el jove militar i obrir botiga pròpia.

Per amor a ella, Ubierna havia desertat unes setmanes abans, quan el seu batalló va marxar a Madrid. La nit de divendres 11 a dissabte 12 d’octubre, la Gregòria va fer entrar a casa el seu amant. Després de sopar, va administrar sis grans d’opi al seu patró, que el van deixar profundament adormit. La minyona havia pensat de ficar-li oli roent per la boca, però en Victoriano va preferir estrangular-lo. Tanmateix, mentre l’escanyava, en Batllori es va despertar. Espantada, la minyona li va llançar brases del foc als ulls, fins que va ser mort. Ara calia saber què fer amb el cos. Diumenge al matí la Gregòria va pagar un pinxo perquè l’ajudés a esquarterar el cadàver, i va llogar un carretó de mà. Un desprevingut camàlic, acompanyat d’en Victoriano, va portar uns paquets fins a Sants. Sense saber-ho, va ajudar a desfer-se de part del cadàver. A Montjuïc, la Gregòria va fer el mateix amb el cap.

La policia aviat els va detenir i els va ficar a la presó. El febrer de 1873 es va proclamar la Primera República. Ells tenien l’esperança de ser amnistiats, com ho van ser els dos assassins del carrer de l’Aurora, l’Antònia Guardiola i el seu amant, però el crim era massa terrible i popular per fer acceptable aquesta mesura. Se’ls va sentenciar a mort, fet insòlit tractant-se d’una dona. Enmig d’una gran expectació, el 9 de juny del 1875 se’ls va executar a garrot vil davant del portal de Sant Antoni, on avui hi ha el mercat. Va ser una de les execucions més multitudinàries que ha viscut Barcelona.